Polenizacija u vazduhu je jutros bila čak 60 miligrama po kubnom metru, uprkos kiši i ona se može zadržati u vazduhu i do 100 dana

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

alergija
Foto: Pixabay

Osnivač i predsednik Nacionalnog udruzenja “Alergija i ja” Snežana Šundić Vardić rekla je danas da je polenizacija u vazduhu trenutno jako visoka i da mozemo očekivati visoku polenizaciju u vazduhu u oktobru i novembru ukoliko se lepo vreme nastavi.

Vardić je za Tanjug istakla da je jutros polenizacija u vazduhu bila čak 60 miligrama po kubnom metru, uprkos kiši, kao i da može da se zadrži u vazduhu i do 100 dana.

“Simptomi alergije su uglavnom, kada je reč o očima, suzenje, konjuktivitis, ekcem, kao i zapušen nos, grebanje u grlu do gušenja, a ono što je alarmantno jeste to da pacijenti retko prepoznaju simptome alergije na ambroziju”, rekla je Vardić i dodala da pacijenti često zanemaruju te simptome i ne odlaze kod alergologa, što može da dovede do alergijske astme.

Vardić je istakla da svi pomenuti simptomi koji traju duže od nedelju dana su verovatno posledica alergije na ambroziju, zbog čega je potrebno da se jave svom lekaru koji će analizama i testovima proceniti da li je u pitanju ta vrsta alergija.

Takođe, rekla je da je na sajtu tog Udruzenja objavljen spisak od 20 preventivnh mera navodeći da se preporučuje redovno pranje kose, čišćenje klima uređaja, brisanje kućnih ljubimaca, pranje zavesa i tepiha, kao i tekstila iz kuće i redovno pranje posteljine na preko 60 stepeni.

“Ukoliko ste u gradu, vi ne možete pobeći od polena. Na Novom Beogradu slobodno mogu da kažem da se uzgaja amrbozija, zbog čega preporučujemo pacijentima da pobegnu iz grada i odu na planinu ili na more u periodu kada je ambrozija najintenzivnija”, poručila je Vardić.

Kada je u pitanu početak ambrozije, Vardić je rekla da ona raste u aprilu, te da je tada treba sistematski ukloniti pre nego što krene da cveta u julu, dok je glavna polenizacija uvek u avgustu i produžava se u zavisnosti od vremena.

“Zakon je na strani pacijenata. Svako ko poseduje određenu površinu, mora po zakonu uništavati ambroziju, međutim to se ne dešava pored napuštene imovine, kao ni pored pruga”, rekla je ona i dodala da bi trebalo uključiti određene inspekcije koje će raditi na tu temu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: