Podeli vest

Predstavnici penzionerskih organizacija su na današnjem sastanku sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim izneli stav da prosečna penzija ne bi trebalo da padne ispod 50 odsto prosečne plate, rekao je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić preneo je novinarima da su se predstavnici vlade i penzionera složili u 90 odsto tema o kojima su razgovarali.

“Naš cilj je bio da na ovom sastanku predstavnicima vlade predočimo neophodnost očuvanja švajcarske formule plus, odnosno da prosečna penzija ne sklizne ispod 50 odsto prosečne zarade. To će naravno diktirati i brojne spoljne okolnosti i ekonomska situacija, ali je važno da je naš predlog veoma pažljivo saslušan i biće razmotren”, rekao je Savić novinarima posle sastanka u Vladi Srbije i izrazio zadovoljstvo time što se razgovaralo u veoma korektnoj atmosferi.

Kada je reč o sadašnjem odnosu prosečne plate i prosečne penzije naveo je da je prosečna plata oko 85.000 dinara a prosečna penzija oko 37.800, što znači da je učešće prosečnog penzionerskog primanja u prosečnoj plati manje od 50 odsto. Istakao je da predstoji i rebalans budžeta i povišica penzija od 1.oktobra od 5,5 odsto, čime bi ovaj odnos mogao da se popravi. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči i o vraćanju delova penzija najstarijima od 2014. do 2018. godine, Savić je rekao da je to bila jedna od tema.

“Mi smo predstavnicima Vlade Srbije preneli informaciju šta penzioneri misle o tome. To pitanje je dosta kompleksno i nisu sazreli materijalni uslovi da se ono ponovo aktivira. Ono ima i svoju pravnu dimenziju, poznata je odluka Ustavnog suda, zatim međunarodnog suda”, rekao je Savić.

Dodao je da ova tema trenutno nije aktuelna, ali da je penzioneri drže otvorenom. Zadovoljstvo razgovorima izrazio je i predsednik Udruženja sindikata penzionera Milan Grujić, koji je rekao da su redovni god


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: