Podeli vest

Peskov je istakao da Rusija ostaje „najpouzdaniji snabdevač“, ali da su zapadne restriktivne mere tehnički onemogućile isporuku, prenosi Raša tudej.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

peskov
Foto: Shutterstock

Zapadne sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući prošlonedeljno smanjenje isporuka gasa Evropskoj uniji, Peskov je istakao da Rusija ostaje „najpouzdaniji snabdevač“, ali da su zapadne restriktivne mere tehnički onemogućile isporuku, prenosi Raša tudej.

„Sa tehnološke tačke gledišta, mehanička infrastruktura gasovoda trpi zbog sankcija koje je uvela EU. Pumpna postrojenja, odnosno turbine, moraju da se šalju na remont, ali ne mogu da se vrate; odnosno Evropljani ih ne vraćaju“, rekao je on.

Ruski Gasprom je smanjio prošle nedelje isporuku prirodnog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok za 60 odsto, navodeći kao razlog propust kompanije Simens Enerdži da “na vreme“ vrati deo opreme za kompresorsku stanicu, koja je poslat u Kanadu na redovno održavanje.

“Jednostavno nema čime da se pumpa. Ovo je kriza koju je stvorio ljudski faktor u EU. Imamo gas, spreman je za isporuku, ali Evropljani moraju da vrate opremu i da poprave opremu u skladu sa svojim obavezama”, naglasio je Peskov.

Simens Enerdži je saopštio ranije da nije u mogućnosti da isporuči remontovane delove zbog kanadskih sankcija prema Rusiji. Berlin je smanjenje isporuka gasa nazvao „političkom” odlukom Gasproma.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: