Podeli vest

Kampanje ozbiljnih posledica korišćenja petardi i pirotehnike tokom praznika su u regionu već počele. U Hrvatskoj lekari upozoravaju da zbog nepravilnog rukovanja pirotehnikom deca mogu ostati invalidi za ceo život.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: pixabay

Dečiji hirurg Zoran Barčot iz Zagreba objašnjava koje su najčešće povrede.

“Najčešće povrede od pirotehničkih sredstava su broje gde može doći do povreda oka, glave, otrgnuća prstiju.. Dakle povreda koje dovode i do invaliditeta deteta za ceo život”, kaže Barčot i dodaje da je nephodno apolovati na roditelje u koje deca gledaju kao uzor.

“Kada roditelji koriste piretohniku u euforiji, deca misle da je to igračka, a pirotehnika nije igračka. Ne treba piretohniku pocenjivati jer je njena moć velika. Pošto znamo da ju je nemoguće iskoreniti, bar da je koristimo u skladu sa upustvima”.

Kampanja u Srbiji još nije počela, kazne u zakonu postoje

Korišćenje pirotehnike u Srbiji regulisano je Zakonom o javnom redu i miru, a građani mogu prijaviti one koji bacaju petarde ili druge naprave komunalnoj policiji, inspekcijskim ili drugim organima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova, piše u zakonu.

Dodaje se da ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana – kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Stoji i napomena da ko ove prekršaje izvrši u grupi od tri i više lica – kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

U iščekivanju ovogodišnje kampanje zabrane pirotehnike svi građani mogu preuzeti materijale koje si pre nekoliko godina kreirali korisnici Tvitera sa idejom da se pirotehnika manje koristi i da se plakati upozorenja nađu u svakoj zgradi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: