Podeli vest

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je jučerašnjim hapšenjem Lazara Janićijevića premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavio sa terorom prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Petković je, na konferenciji za medije rekao da je je juče, dok su građani KiM želeli da se u Vrnjačkoj Banji oproste od svog sugrađanina Stefana Nedeljkovića kosovska policija uhapsila Lazara Janićijevića. 

“On je zaustavljen na prelazu Jarinje, dok je u koloni želeo da se odveze u Vrnjačku banju i oprosti od Stefana Nedeljkovića tu je brutalno uhapšen izveden iz automobila i odveden u pravcu Prištine”, rekao je Petković.

Dodao je da je dan pre toga specijalna kosovska policija pretukla trojicu građana srpske nacionalsnosti koji su išli u šumu po drva.

Srbima ne treba pomoć onih koji pucaju na njihovu decu već sloboda

Petar Petković je rekao danas da će Kancelarija za KiM zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da se bori kako bi sačuvala tu slobodu, ali pre svega mir srpskom narodu na KIM, jer kako je istakao, “ako toga nema iseljavanja će se nastaviti, Kurti će ostvariti svoj cilj”.

“Vi vidite kako izgleda kada upadnu sa dugim cevima u bolnice, kada za zaustavljaju ljude na ulicama. Danima nakon 24. septembra upadali su u kuće i u Banjskoj i na drugim mestima i maltretirali ljude”, rekao je Petković.

Ocenio je da je očigledno da srpski narod na KiM ne može više da trpi teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

“Srbi koji su napustili prostor KiM oni pre svega strepe za svoje porodice. Neki su napustili tko što su se cele porodice iseleii. Negde samo članovi porodice su se iselili. Oni planiraju da u jednom trenutku sa sobom povuku celu porodicu”, rekao je Petković i dodao da će se Vlada Boriti kako bi Srbi na KiM opstali.

Euleks mora da preuzme dužnost, zašto nije učestvovao u istrazi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je ključno pitanje za Euleks zbog čega nije učestvovao u istrazi nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra. 

“Na delu je progon i etničko čišćenje Srba od strane Kurtija. Zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost i reaguje u skladu sa svojim mandatom, a da ne govore da ne mogu da naređuju kosovskoj policiji, jer izgleda kosovska policija njima može da naređuje”, ukazao je Petković na konferenciji za novinare.

Dodao je da niko ne traži od KFOR-a i Euleksa da stane na “srpsku stranu” već se samo traži da budu objektivni i neutralni. 

“Prošlo je sedam dana i još nema odgovora zašto je Euleks bio odbijen. Ako neko misli da će vreme da izbrše to naše pitanje, neće, insistiraćemo na tom odgovoru”, rekao je Petković. 

Zbog izostanka reakcije međunarodne zajednice, Kurti sve brutalniji

Petković je istakao da je u potpunosti izostala reakcija međunarodne zajednice na dešavanja koja su se tokom prethodnih dana desila na teritoriji Kosova i Metohije i ocenio da je zbog toga premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve brutalniji. 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je međunarodna zajednica reagovala na bilo koji način, direktor Kancelarije za KiM rekao je da Srbija nije dobila nikakvu povratnu rekaciju sa njihove strane, kao i da Euleks već danima ne odgovara na dopise koji su im upućeni.

“Nema odgovora na ključna pitanja u vezi sa obdukcijom.  Ne znamo da je na njoj bio prisutan predstavnik Euleksa, šta su međunarodni organi radili tog dana, kako je sve to izgledalo, da li su čistili tela od baruta ili šta već”, rekao je Petković.

Dodao je da to ukazuje da nešto kriju, jer kako kaže, nisu dozvoli srpskoj strani da prisustvuje obdukciji, niti je dozvoljeno Euleksu da započne sopstvenu istragu.  

Jasno je da Priština sve vreme lažira činjenice i podatke

“Jasno je da Priština sve vreme lažira i činjenice i podatke i u vezi sa događajem i obdukcijom. Ime i kvalifikacije osobe iz Euleksa koji je prisustvovao obdukciji su nejasni, hajde da saznamo ko je on, koliko je lekara sudske medicine u tome učestvovalo, kao i da li je izvršen pregled CT skenerom i mnoge druge stvari”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Mnoge nelogičnosti ukazuju da Priština lažira činjenice

“U odgovoru Euleksa Beogradu kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, a na smrtovnici piše da je obavljena 25. septembra. neko ovde ozbiljno laže i zato je važno da vidimo izvepštaj. Mnogo je laži Aljbina Kurtija, lagali su i o broju ljudi u Banjskoj – 30, 40, sada 90, pa da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada da je stradao od eksploziva. Mnogo nelogičnosti ukazuju da Priština lažira činjenica i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi”, rekao je Petković.

Na delu su progon i etničko čišćenje od strane Kurtija

“Na delu su progon i etničko čišćenje od strane Aljbina Kurtija, zato je važno da Euleks preuzme svoju dužnost, a ne da Kosovska policija naređuje Euleksu”, rekaoj e Petar Petković.

Srbi strepe za svoje porodice,planiraju da povuku porodice

“Srbi koji su napustili KiM strepe za svoje porodice, oni planiraju da u jednom trenutku povuku i svoju decu i svoje supruge, jer vide kako na sve načine maltretiraju narod”, rekao je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: