Podeli vest

Petorica konzervativnih kardinala iz Evrope, Azije, Afrike i Amerike pozvalo je papu Franju da se preispita katoličko učenje o homoseksualnosti i zaređenju žena uoči velikog sastanka u Vatikanu na kojem će se razgovarati o takvim pitanjima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Vincent Yu, file

Kardinali, uključujući Valtera Brandmilera iz Nemačke, Rejmonda Berka iz SAD, Huana Sandovala iz Meksika i Roberta Sara iz Gvineje, danas su objavili dokument sa pet pitanja upućenih papi, nazvan ”dubia” (lat. sumnje), kao i otvoreno pismo katoličkim vernicima u kojem su izneli zabrinutost povodom tih pitanja, navodeći da ”osećaju dužnost da obaveste vernike kako ne bi bili podložni zabuni, grešci i obeshrabrenju”, prenosi AP.

Tačke dnevnog reda sastanka uključuju rasprave o konkretnim koracima da se unaprede uloge žena u donošenju odluka u crkvi, kao i da obični vernici imaju više reči u upravljanju crkvom.

Razgovaraće se i o ”radikalnom uključivanju” katolika pripadnika LGBT populacije i drugih koje je crkva marginalizovala, kao i na novim merama odgovornosti kako bi se proverilo kako biskupi koriste svoja ovlašćenja da spreče zloupotrebe.

Kardinali su tražili od Franje da potvrdi da crkva ne može blagosloviti istopolne parove i da je svaki seksualni čin van braka između muškarca i žene težak greh, pri čemu Vatikan uči da se prema homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i sa poštovanjem, ali da su homoseksualni činovi ”suštinski poremećeni”.

Brandmiler i Berk su bili među četiri potpisnika prethodne dubije upućene Franji 2016. godine nakon kontroverznog otvaranja da dozvoli da razvedeni i ponovo venčani parovi primaju pričest.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.

NETANJAHU RASPUSTO RATNI KABINET

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu raspustio je ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanjem operacijama protiv militantnih grupa Hamas…