Podeli vest

Petar Petković ocenio je da je samoproglašeno Kosovo do danas ostalo provizorijum i politički “čardak ni na nebu ni na zemlji”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ARHIVA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da se i pored najavljenih svečanih sednica i parada u Prištini, ne može poreći činjenica da je u međunarodno-pravnom smislu samoproglašeno Kosovo do danas ostalo provizorijum i politički “čardak ni na nebu ni na zemlji”, nešto što je osuđeno na postojanje u prostoru između želja i realnosti i dodao da nije i ne može da postane država.

“Žitelji Kosova i Metohije albanske nacionalnosti danas pompezno obeležavaju 15 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, učinjenog suprotno međunarodnom pravu i principima nepovredivosti granica suverenih država na kojima počiva stabilnost savremenog sveta”, rekao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM .

On je dodao da je realnost da samoproglašeno Kosovo, uprkos podršci značajnog broja moćnih i uticajnih zemalja, nije i ne može da postane država, jer je značajno veći deo međunarodne zajednice svestan da bi dopuštanje jednog takvog presedana imalo katastrofalne posledice po stabilnost u svetu.

“Naspram 84 države koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost, danas je 106 zemalja koje čvrsto stoje na strani Srbije i međunarodnog prava. To što je 27 država povuklo priznanje, bilans je rada politike Beograda i predsednika Aleksandra Vučića koji odlučnom i mudrom politikom predstavlja čvrstu branu legalizaciji takozvane kosovske nezavisnosti, za razliku od onih koji su do 2012. izdejstvovali više od 100 priznanja i različitim potezima s predumišljajem, ili bez, ojačavali pozicije Prištine”, podsetio je Petković.

U međuvremenu, “najmlađu evropsku demokratiju”, kako samoproglašeno Kosovo nazivaju oni koji veruju u sopstvene laži, napustile su desetine hiljada ljudi, mladi su ostali bez ikakve perspektive i šanse da se zaposle, pravni i socijalni sistem je u haosu, i zato su današnje komemoracije proslava rasula, a ne uspeha, isticce Petković.

“Pitanje je zato ko od onih koji će danas učestvovati na proslavama i svečanim akademijama u Prištini zaista oseća da je takozvano Kosovo išta više od puke maštarije, i ko se tamo istinski identifikuje sa izmišljenim kosovarskim identitetom i plavo-žutom zastavom”, zapitao je Petković.

Dodao je da pored Albanaca, koji ni sami ne veruju da je samoproglašeno Kosovo država, već se nadaju da je ono samo faza u procesu stvaranja “velike Albanije”, tamo žive i Srbi i drugi nealbanci za koje je Kosovo i Metohija bilo i ostalo neotuđivi deo Srbije za koje će se Beograd, kao i do sada, čvrsto boriti i biti uvek uz njih.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: