Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas besmislenim i ciničnim stalno nastojanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da u Beogradu traži izgovore za militarizaciju pokrajine i sistematsko ugrožavanje bezbednosti i prava srpskog naroda, jer, kako je rekao, svima je jasno da su Kurtijev režim i njegova ideologija mržnje jedina i glavna pretnja stabilnosti regiona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ARHIVA

“Ono što Kurti i njegovi ideološki istomišljenici rade srpskom narodu na KiM proističe iz najogoljenijeg šovinizma i ničim izazvane mržnje, na koju Beograd nikada nije odgovarao mržnjom i pretnjama, već isključivo na uzdržan i odgovoran način, uporno gaseći požare koje Kurti nastoji da raspali”, navodi se u saopštenju Petkovića.

On je dodao da u Kurtijeve bajke o, kako kaže, ljutoj i agresivnoj Srbiji ne veruju ni sponzori prištinskih separatista, jer Srbija je i političkim i ekonomskim rezultatima pokazala da je uspešna država i osovina napretka čitavog regiona.

Petković ističe da svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na KiM nisu reakcija, jer se u centralnoj Srbiji prema Albancima ili pripadnicima bilo koje druge nacionalne grupe ne postupa na taj način.

“Tako da Kurtiju oružje i tzv. Kosovske bezbednosne snage nisu potrebni da bi se branio od pretnji iz Beograda, već da bi u delo sproveo svoj plan etničkog čišćenja južne srpske pokrajine. Živimo u vremenu kada narodi našeg regiona teže saradnji i žele prosperitet i predvidljivu budućnost, a jedina prepreka izgradnji takvog regiona jeste upravo Kurti i njegov maligni politički uticaj”, ocenio je Petković.

On smatra da je glavni motiv Kurtije politike strah od uspešne politike, što, kako navodi, on otvoreno priznaje.

“Kurtijeva opsednutost predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je patološka, a iza nje se krije strah jednog malog separatiste od uspešne Srbije i njenog predsednika koji svakodnevno dokazuje kako se mudrom politikom, odgovornošću i vrednim radom mogu preokrenuti tokovi istorije. Albanski separatisti nisu mogli da dobiju težeg i izazovnijeg protivnika, jer Vučićeva životna i politička misija jeste uspešna Srbija – a to je košmar i za albanske separatiste i za sve druge balkanske političke lovce u mutnom”, poručio je Petković.

PETKOVIĆ: PONOŠU SMETAJU PRIVREMENI BANKOMATI, NE I OBJEKTI “KOSOVSKE POLICIJE”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da predsedniku stranke SRCE Zdravku Ponošu smetaju privremeni bankomati na točkovima na KiM, ali da mu ne smetaju “objekti ‘kosovske carine i policije'”.

“NATO-Ponošu smetaju privremeni bankomati na točkovima. A ne smetaju mu objekti ‘kosovske carine i policije’ koje su bez točkova postavili 2011, stvarajući ‘granicu’ između Srba i Srba. Znate li zašto? Da bi tu trajno ostali. Sramota šta ste radili”, napisao je Petković na društvenoj mreži X, reagujući na Ponoševu objavu u kojoj je kritikovao postavljanje četiri ekspoziture Banke Poštanska štedionica u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare.

Iz Kancelarije za KiM u ponedeljak su saopštili da su montažne ekspoziture postavljene na teritoriji centralne Srbije tokom vikenda, jer su Srbi na KiM, “usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija koji je od 1. februara ove godine zabranio upotrebu dinara i platni promet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija, a koja su im neophodna za život i rad”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ