Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras je da današnja najava premijera privremenih prištinskih institucija da će na KiM rasporediti još 500 policajaca i 600 vojnika predstavlja najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ARHIVA

”Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. “KBS” u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković u saopštenju.

Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe, kako da dodaju iz Kancelarije za KiM, za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, ”već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija”.

Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju “neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu”, Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem, istakao je Petković.

”Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija “KBS”, nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive”, dodaje se u Pretkovićevom saopštenju.

Ovo, dakle, kako ističe, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko “Kosovo”, a jačanje policije i “KBS” je sredstvo da dođe do tog cilja.

”Osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog ‘Kosova’, jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda. Kome do sada nije bilo jasno, danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike”, upozorio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: