Podeli vest

Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM reagovao je na saopštenje portparola EK kojim se poziva Priština poziva da produži rok za preregistraciju vozila

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Današnje saopštenje portparola Evropske komisije kojim se Priština poziva da produži rok za preregistraciju vozila sa KM tablicama, pokazalo je da predstavnici EU ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume i parcijalno ih citiraju, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

“Naime, pošto se portparol Evropske komisije u svom današnjem saopštenju poziva na sporazum iz 2016, podsetiću ga da je reč o Dogovoru u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine – Brisel 14. septembar 2016. godine, u kojem se u tački 4. predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, ali i podsetiću ga i na ono što nije rekao, a to je da se na samom početku te iste tačke pominje upotreba statusno neutralnih KS tablica”, pojasnio je Petković.

Podsetio je portparola i na tačku 8. istog dokumenta, koju takođe, kako kaže, nije pomenuo, a u kojoj se navodi da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera.

Petković kaže i da je svima dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa KM tablicama.

Time je, dodaje, i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije.

U tom kontekstu Petković napominje da su KM tablice legalne i legitimne tablice za prostor Kosova i Metohije koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine.

Zbog svega toga, dodaje, ne postoji ni obaveza ni potreba da se KM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RKS tablice, posebno u situaciji kada je Priština protivpravno 2020. godine ukinula statusno neutralne KS tablice.

“S druge strane postavlja se pitanje da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima, navodi Petković i poručje da će Beograd uvek i na svakom mestu insistirati da se sporazumi postignuti u Briselu poštuju u celini i potpunosti, ne selektivno ili parcijalno kao što to čini Priština koja skoro deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

(Kraj) upr


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: