Podeli vest

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je, na završnoj Konferenciji projekta besplatne pravne pomoći, poručio da je pitanje imovine neprikosnoveno ljudsko pravo i da kada iza takvog projekta stoji Evropska unija, to znači da i Brisel šalje jasnu poruku Prištini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

“Kada je reč o Projektu besplatne pravne pomoći, moram da kažem da je to jedan od retkih projekata koji pokazuje svoje humanosti i s tim u vezi želeo bih da zahvalim delegaciji EU u Srbiji i gospodinu Žiofreu koji dobro razume potrebu jednog ovakvog projekta”, rekao je Petković.

Naveo je da zahvaljujući tom projektu i njegovom dugogodišnjem finansiranju, svi u timu besplatne pravne pomoći, na čelu sa tim liderom Radošem Dabetićem, kao i svim advokatima, po celom Kosovu i Metohiji, pred prištinskim pravosuđem, bore se neustrašivo, za svaku stopu srpske zemlje, svaki kvadrat stana i svega onoga što je uzurpirano od strane Prištine i, kako je dodao, u tome uspevaju.

“Od 6.600 klijenata, koliko se javilo od početka postojanja ovog projekta, preko 3.000 je pozitivno rešeno, a to je velika stvar i hvala EU na tome, što je prepoznala značaj jednog ovakvog projekta”, rekao je Petković.

Pitanje imovine je, prema njegovim rečima, neprikosnoveno ljudsko pravo.
“I kada iza takvog jednog projekta stoji EU, u Prištini se onda ne ponašaju onako bahato kako se generalno ponašaju prema Srbima, već moraju da imaju neku vrstu rezerve, jer iza tog projekta stoji EU, koja između ostalog šalje i jasnu poruku da je privatna imovina neprikosnovena, da je svetinja”, istakao je Petković.

Ocenio je da je značajno da se i dalje nastavi sa ovim projektom i dodao je da se nastavlja sa novim projektnim ciklusom u naredne dve godine.
“To je važno i zbog toga da bi i advokati mogli da nastave sa svojim punomoćima i zastupanjem svojih klijenata pred prištinskim pravosuđima, jer znate, u pitanju su mnogi postupci koji su pokrenuti i tu je postojalo i dodatno razumevanje gospodina Žiofreaa u trenutku kada je projekat trebao da zastane, Evropska unija je pomogla da se ona nastavi”, naveo je Petković.

Istakao je i da mu je drago da zajednički učestvuju u jednom ovako važnom i značajnom projektu koji, prema njegovim rečima, daje nadu Srbima na Kosovu i Metohiji da su njihova prava i život na Kosovu i Metohiji pored svih problema i izazova ipak mogući.

Na Konferenciji projekta “Pružanje pravne pomoći i informacija neophodnih za zaštitu i ostvarivanje prava interno raselјenih lica, izbeglica i povratnika” predstavlјeni su rezultati petogodišnjeg trajanja ovog projekta koji je realizovan uz podršku Evropske unije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pored direktora Kancelarije za KiM, učešće na Konferenciji uzeli su i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljvić i vođa projektnog tima Radoš Dabetić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: