Podeli vest

Evropska unija je danas poslala Ukrajini poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra, koja je deo paketa podrške EU u iznosu od 18 milijardi evra za 2023. godinu, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

ukrajina eu
Foto: Shutterstock

Ona je na društvenoj mreži X (Tviter) poručila da se mora doći do dogovora kako bi EU nastavila da pruža pomoć Ukrajini, koja joj je potrebna za oporavak, obnovu i reformu.
“Stojimo uz našeg suseda, prijatelja i buduću članicu”, poručila je predsednica Evropske komisije.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal potvrdio je da je Ukrajina dobila poslednju tranšu od 1,5 milijardi evra, koja je deo paketa podrške EU od 18 milijardi evra za 2023. godinu.
“Danas smo primili poslednjih 1,5 milijardi evra od paketa finansijske pomoći od 18 milijardi evra. Nadamo se nastavku nepokolebljive podrške EU”, naveo je Šmigal na društvenoj mreži X (Tviter).

EU je ove godina bila najveći donator direktne budžetske podrške Ukrajini i pokrila više od 45 odsto potreba za finansiranjem spolja, rekao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko.

Vanredni samit Evropske unije biće održan 1. februara kako bi se razgovaralo o višegodišnjem budžetu EU, uključujući pitanja finansijske pomoći Ukrajini, izjavio je nedavno predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
Mišel je, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban prošle nedelje na samitu Evropskog saveta uložio veto na donošenje odluke o finansijskoj pomoći Ukrajini, rekao da će se raditi sa 27 država članica, uključujući Mađarsku, kako bi se donela pozitivna odluka u finansijskom aspektu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: