Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine zavisi isključivo od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji mesecima, kako svojim političkim delovanjem, tako i nasiljem i terorom na terenu blokira primenu dosadašnjih sporazuma.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Kurti se, kako je naveo Petković, upinje da radi sve suprotno od normalizacije pa svakodnevno poseže za eskalacijom političko-bezbednosne situacije na terenu.

“Tok i rezultate dijaloga Beograda i Prištine određuje pre svega formiranje Zajednice srpskih opština na način dogovoren u Briselu, a na koju Srbi sa Kosova i Metohije čekaju više od 10 godina ali se Kurti pravi nevešt pa na sve načine pokušava da izbegne čak i pominjanje te obaveze. Zato će ga Beograd uvek na to podsećati i insistirati na formiranju ZSO jer će samo tako Srbi moći da ostvare svoja kolektivna prava na ovim prostorima”, rekao je Petković.

Naglasio je da je Srbija u međunarodnoj zajednici prepoznata kao kredibilan partner u izgradnji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je, između ostalog, dokazala mudrim i uzdržanim odgovorima na Kurtijevu ratnohuškačku politiku i pokušaje potčinjavanja srpskih opština na severu Kosova i Metohije.

“Kurtijeve želje o nekakvim sankcijama protiv Srbije završiće se u skladu sa poslovicom: ko drugome jamu kopa, sam u nju pada. Svim međunarodnim sagovornicima, uključujući i one koji su u prošlosti bili najsnažniji politički sponzori Prištine, jasno je sa koje strane preti opasnost i ko svakodnevno proizvodi nove eskalacije koje nas udaljavaju i od normalizacije i od mira”, rekao je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…