Podeli vest

Ali, Beograd danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više nego ikada pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i ulaže u ostanak i opstanak našeg naroda i to Kurtijeve laži ne mogu da promene, poručio je Petković.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petkovic kim
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da takozvani premijer Kosova Aljbin Kurti svojim izjavama pokušava da izjednači žrtvu i dželata.

“Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi “teritoriju bez drugih na njoj”, verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata”, naveo je Petković u saopštenju.

On je naveo da to, pritom, govori predstavnik privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju južne srpske pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN.

“Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu i Metohiji, koji su vekovne kolevke srpskog naroda, i to je i dan danas realnost u pokrajini koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Kurti”, rekao je Petković. .

On je ocenio da Kurti na taj način širi samo zastrašujuće dezinformacije, “već ponovo dosipa so na ranu proteranim Srbima, koji su morali da napuste svoj kućni prag pred vihorom nasilja Prištine, a reč je o preko 212.000 prognanih Srba”.

“O odnosu Prištine prema Srbima najbolje govori slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Ðakovici, kojoj je i dalje zabranjeno da kupuje hleb u lokalnom marketu, a stopa povratka na KiM i dalje je manja od dva odsto. I to je slika Kosova i Metohije koju želi Aljbin Kurti i koju kreira svojim postupcima”, rekao je Petković.

On je istakao da se nakon Pogroma, koji je 2004. godine sproveden nad srpskim življem na Kosovu i Metohiji, Srbi sa svojih ognjišta teraju dirigovanim, institucionalnim nasiljem, odmazdama, montiranim sudskim procesima i presudama, uzurpacijom imovine i to ponovo naočigled predstavnika međunarodne zajednice.

“Ali, Beograd danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više nego ikada pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i ulaže u ostanak i opstanak našeg naroda i to Kurtijeve laži ne mogu da promene”, poručio je Petković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: