Podeli vest

Jedan od najvećih portala za zapošljavanje u Srbiji “Infostud” uradio je analizu tražnje poslodavaca. Jedno od deficitarnih zanimanja je i varioc, a njegova plata može biti i do 4.000 evra

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Portal Infostud u poslednjoj analizi izneo je zaključak da postoji sve izraženiji raskorak između potreba poslodavaca i želja đaka za obrazovanjem u srednjim školama.

Kako su naveli deficitarna su zanimanja sa zaradom većom od 1.000 evra su varioci, vodoinstalateri, električari, stolari, moleri, preneo je portal Infostud.

Jedan od poslova na kojem je čak i početnicima zagarantovana zarada od oko 80.000 dinara je varilac, dok plata iskusnih majstora ove struke iznosi i više od 2.000 evra.

PR Infostuda Miloš Turinski rekao je da je u oglasima na tom portalu plata varioca išla i do 4.000 evra, ali ukazuje da su to uglavnom sezonski poslovi, po projektima, od tri do šest meseci i da zarada jeste velika, ali da često nije zagarantovan posao tokom cele godine.

U Poslovnom udruženju “Srbijatransport” rekli su da vozačiautobusa zaradjuju od 80.000 do 100.000 dinara, a da su plate onih koji voze kamione i mnogo više. Plata uglavnom zavisi od poslodavca, ali mogu da zarade i do 300.000 dinara ako voze u međunarodnom transportu.

Kolika je potražnja za ovim kadrom svedoči i to što su u nekim firmama stalno otvoreni konkursi za zapošljavanje. Za ovaj profil se đaci obrazuju u saobraćajnim školama, ali iz Poslovnog udruženja ukazuju na problem sa ulaskom u profesiju, jer zbog domaćih propisa, đaci moraju da napune 21 godinu da bi mogli da voze šlepere, pa mnogi odustanu čekajući da ispune starosni uslov. S druge strane, i kod ove profesije je sve više onih koji se prekvalifikuju iz drugih zanimanja, navodi se između ostalog, na portalu Infostud.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: