Podeli vest

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) skrenuo je pažnju javnosti na rastući broj zaraženih koronavirusom, a i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je zabrinutost zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom u nekim zemljama uoči nadolazeće zime.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KORONA
Foto: Pixabay

U proteklim nedeljama signali o prenosu SARS-CoV-2 su povećani u odnosu na ranije veoma niske nivoe u Evropskoj uniji.

Nova varijanta Pirola već se proširila u nekim zemljama, a do sada je otkriveno više od 30 mutacija. 

Velika okupljanja i povećana putovanja tokom letnje sezonsone, kao i opadanje nivoa imunološke zaštite od vakcina verovatno su doprineli širenju virusa, ističu u saopštenju ECDC-a

Ono što naučnike zabrinjava je činjenica da SARS-CoV-2 i dalje može da stvara mutacije koje olakšavaju njegovo dalje širenje nepredviđenom brzinom.

Dobra vest je da, za sada, nema indikacija da Pirola dovodi do ozbiljnijih oblika bolesti ili smanjenja efikasnosti vakcina protiv teške bolesti u poređenju sa trenutno cirkulišućim varijantama.

Stariji ljudi i osobe sa osnovnim zdravstvenim problemima i dalje su podložniji težim ishodima ako se inficiraju.

Zaraza Pirolom posebno je izražena u  Ujedinjenom Kraljevstvu, a Mirror je izdvojio pet simptoma koji se povezuju s ovom varijantom:

  • kijanje
  • bol u grlu
  • glavobolja
  • curenje nosa
  • blagi ili jaki umor

Iz ECDC-a poručuju da napori u vezi sa vakcinacijom trebaju se usredsrediti na zaštitu osoba koje su podložne težim ishodima, kao što su osobe starije od 60 godina i druge ranjive osobe, bez obzira na uzrast (npr. osobe sa osnovnim komorbiditetima ili imunokompromitovanim stanjima).

Pirola ili varijanta BA.2.86 je prvi put identifikovana u agustu, a do sredine septembra je potvrđena u 15 država: Australija, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Izrael, Japan, Portugal, Južna Afrika, Južna Koreja, Španijaa, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija i SAD.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: