Podeli vest

Pre pokretanja postupka Rusija donela odluku da se povuče iz Saveta Evrope

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

Lideri Saveta Evrope izjavili su sinoćj da je “zbog neopravdane i ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajnu”, pokrenut postupak isključivanja Ruske Federacije iz Saveta Evrope, nakon što je ranije sinoć Rusija saopštila da je donela “svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku” da se povuče iz te organizacije.

“Sinoć je Parlamentarna skupština jednogalsno zaključila da Ruska Federacija više ne treba da bude država članica Saveat Evrope. Komitet ministara će sutra ujutru održati vanrednu sednicu i u svetlu današnjeg obavešatnja iz ruskog Ministrstsva spoljnih poslova o odluci ruskog rukovodstva da se povuče iz Saveta Evrope”, navodi se u saoštenju iz Strazbura.

Predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić u zajedničkom saopštenju navode da delovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti čalnstva u Savetu Evrope kaonajnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava”.

Oni nagalšavaju solidarnost sa ruskim narodom za koj, kako kažu, čvrsto veruju da deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice.

„Ostajemo odlučni da upotrebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da pružimo podršku, pomoć i pravne lekove ukrajinskom narodu u njihovoj borbi protiv agresora i da nastavimo traganje za mirom zasnovanim na pravdi i međunarodnoj saradnji”, zaključuje se u saopštenju lider Saveta Evrope.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije večeras saopštilo da je

Rusija danas formalno napustila Savet Evrope, telo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Strazburu, ali da ostaje otvorena za saradnju sa članovima te organizacije, preneo je TAS S.

Zamenik predsednika ruske Državne dume i šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj je izjavio da je Rusija donela svojevoljnu, izbalansiranu i promišljenu odluku da se povuče iz Saveta Evrope, kao i da je i pismo ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o tome predato danas generalnom sekretaru ove organizacije.

Prema njegovim rečima, odgovornost za narušavanje dijaloga između Rusije i Saveta Evrope je “na zemljama NATO, koje temu ljudskih prava koriste u sopstvenim geopolitičkim interesima”.

“S obzirom na neviđene političke i pritiske sanakcijama na našu zemlju, Rusija ne planira da plaća godišnji doprinos Savetu Evrope”, dodao je Tolstoj.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: