U više mesta u Srbiji danas se održavaju protesti poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljnih iznosima subvencija i cenama glavnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poljoprivreda
Foto: Pixabay

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” iz Požarevca Nedeljko Savić za Tanjug je izjavio da će poljoprivrednici na protestima ostati sve dok se ne počne sa rešavanjem njihovih problema.

“U kontaktu smo sa drugim udruženjima i protesti se održavaju na više mesta, poljoprivredncii iz raznih mesta u Vojvodini se okupljaju u Novom Sadu, protesti su i u Šumadiji, Mačvi.

Mi iz Braničevskog okruga smo se okupili u Industrijskoj zoni na ulazu u Požarevac. Tu smo sa traktorima, nismo blokirali put nego stojimo na jednoj od četiri trake”, rekao je on.

Protesti su usledili nakon neuspelih pregovora između predstavnika poljoprivrednih udruženja sa nadležnim u Vladi Srbije, jer, kako su istakli poljoprivrednici, njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru obradive površine iznose 35.000 dinara, da se utvrdi minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, da premija za litar mleka iznosi 20 dinara, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV te da se obezbede cene poljoprivrednih proizvoda, kao što su pšenica, kukuruza, soja kakve su na berzama u Budimpešti i Parizu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: