Podeli vest

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao “sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija” Minska.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

Rekao je da je povećano vojno prisustvo samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

“Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju”, rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom.

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže.

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije “Vagner” u Belorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Belorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao deo “hibridnog ratovanja” čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…