Podeli vest

Poljski parlament odbacio je predlog zakona o legalizaciji abortusa do 12. sedmice trudnoće

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poljska varsava
Foto: Pixabay

Poljska je tako ostala jedna od retkih evropskih zemalja sa veoma strogim zakonom o pobačaju, javio je Euraktiv.

Abortus u Poljskoj legalan je samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.

Predlog građanske zakonodavne inicijative “Zakoniti abortus bez kompromisa”, koji je u četvrtak u parlamentu odbijen glasovima desničarskih poslanika, podrazumevao je legalizaciju abortusa u Poljskoj do 12. nedelje trudnoće, a nakon ovog roka samo u slučaju opasnosti po život i zdravlje majke.

Prekid trudnoće trebalo je da bude dostupan svim ženskim osobama starijim od 13 godina.

Od 460 poslanika poljskog parlamenta, 265 je glasalo protiv zakona, 175 je glasalo za, a četiri su bila uzdržana.

Ustavni sud je 2020. dodatno ograničio pravo žena na abortus, proglasivši neustavnim prekidanje trudnoće koje su rezultat abnormalnosti fetusa, preneo je Euraktiv.

Odluka Suda, koju su donele sudije povezane sa vladajućom strankom Pravo i pravda, rezultirala je višenedeljnim nemirima, masovnim protestima i štrajkovima.

Od tada je abortus u Poljskoj legalan samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.

Nacrt građanske zakonodavne inicijative “Zakoniti abortus bez kompromisa” nacrt je, takođe, predviđao uvođenje univerzalnog obrazovanja o abortusu.

“Došla sam kod vas sa predlogom zakona kojim se menja zakon tako da bude u skladu sa evropskim i svetskim standardima o zaštiti života i zdravlja žena”, rekla je u poljskom parlamentu liderka organizacije koja se zalaže za prava na abortus “Ženski štrajk” Marta Lempart.

“Ovaj zakon je u suprotnosti sa pravom na život, slobodom savesti i izražavanja i roditeljskim pravima”, rekla je poslanica vladajuće stranke Ana Milčanovska, najavivši da će Zakon i pravda u potpunosti odbaciti predlog zakona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: