Podeli vest

Svaki drugi Amerikanac suočiće se sa izuzetno visokim i opasnim temperaturama i velikom vlažnošću dok neumoljivi toplotni talas prolazi Srednjim zapadom i Istočnom obalom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

Više od 170 miliona Amerikanaca upozoreno je zbog prekomerne toplote jer se očekuje se da će na mnogim mestima živa u termometru porasti i preko 38 stepeni Celzijusa do subote popodne, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NWS), preneo je Rojters.

Neki od najvećih gradova u SAD, uključujući Čikago, Njujork i Filadelfiju, otvorili su centre za hlađenje u javnim bibliotekama i centrima za one koji nisu u mogućnosti da izbegnu visoke temperature.

Ekstremna vrućina može biti opasna po zdravlje, pa čak i smrtonosna, objavio je grad Boston na svom sajtu nakon što je proglasio hitno stanje zbog vrućine, dodajući da će njegovi timovi koji deluju na terenu na ulicama obezbediti vodu na svojim rutama.

Američki gradski zvaničnici i prognostičari pozivaju ljude da se drže podalje od vrućina jer to može izazvati bolesti povezane sa toplotom, posebno kod onih koji rade ili učestvuju u aktivnostima na otvorenom, osoba od 65 i više godina, dece i osoba sa hroničnim bolestima.

“Pijte dosta tečnosti, ostanite u klimatizovanoj prostoriji, sklonite se od sunca i proverite rodbinu i komšije”, poručili su iz NWS.

U Filadelfiji, gde bi indeks toplote mogao da dostigne 42 stepena Celzijusa, zvaničnici su produžili rad javnih bazena i fontana u petak i subotu.

U Njujorku, gde bi indeks toplote trebalo da dostigne 39 stepeni Celzijusa, zvaničnici su na društvenim mrežama postavili video u kome su pozvali vlasnike da održavaju svoje ljubimce dobro hidriranim.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…