Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar u sklopu napora da se “odrekne ruskog nasleđa”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/File

Daljnjim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Kijev independet.

Nezavisna (autokefalna) pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra.

To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Do nedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva. Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kao i Rusija. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Razvoj događaja dolazi usred reakcije na ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve, podseća ukrajinska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: