Podeli vest

Pomorski teretni saobraćaj kroz Suecki kanal opao je za 39 odsto tokom dva meseca, a obim prevezenog tereta za 45 odsto od kada je transport preusmeren zbog napada jemenskih pobunjenika Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Houthi Media Center via AP

Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) navela je da je kroz Suecki kanal u sedmici od 12. do 19. januara preveženo 82 odsto manje tereta u odnosu na početak decembra.


UNCTAD, koji podržava zemlje u razvoju u globalnoj trgovini, upozorio je da putovanje teretnih brodova dužim trasama dovodi do rizika od povećanja inflacije, nesigurnosti u snabdevanju hranom i povećane emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.


Šef trgovinske logistike UNCTAD-a Jan Hofman rekao je u četvrtak da će se efekti većih troškova transporta robe videti na cenama u prodavnicama za otprilike godinu dana.


Hofman je istakao da je sada došlo do poremećaja na tri ključne globalne trgovinske rute, uključujući transport žitarica i ulja zbog ruske invazije na Ukrajinu, u Panamskom kanalu zbog niskog vodostaja usled suše i u Sueckom kanalu zbog napada Huta.
On je precizirao da je saobraćaj teretnih brodova preko Panamskog kanala opao za 36 odsto u decembru u odnosu na 2022. i za 62 odsto u odnosu na 2021. godinu, preneo je Rojters.


Suecki kanal pokriva od 12 do 15 odsto prometa u svetskoj trgovini i od 25 do 30 odsto teretnog brodskog saobraćaja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: