Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas manastir Svetog velikomučenika Pantelejmona u selu Lepčince, u blizini Vranja i najavio da će u narednim godinama više obilaziti manastire u Srbiji i videti kako može da im pomogne.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)


Predsednika Vučića dočekali su episkop vranjski Pahomije i igumanija manastira Svetog velikomučenika Pantelejmona mati Jelena.
Manastirska crkva posvećena je Svetom Pantelejmonu, velikomučeniku i iscelitelju.


Ovaj manastir je metoh manastira Prohor Pčinjski, kao odvojeno manastirsko imanje sa crkvom i pod njegovom upravom.
O tom ženskom manastiru o kome se stara petnaestak monahinja deo je lepog manastirskog kompleksa koji pored samog manastira sadrži i konak za goste i monahinje, uređeno dvorište, vajat, zvonik i bunar.
Selo Lepčince nalazi se na oko 22 kilometara jugoistočno od Vranja.

Vučić: Obilaziću manastire u narednim godinama i probati da im pomognem

“Rekao sam sebi da ću da pokušam u narednim godinama bar 80 odsto svetinja naših u Srbiji da obiđem i svuda bar ponešto da pomognem”, rekao je Vučić tokom obilaska manastira.

Podsetio je da je ranije obećao da će obezbediti pomoć za manastiar Prohor Pčinjski, koji je jedna od naših najvećih svetinja.
“Mi ćemo pokušati da napravimo u okviru onoga o čemu smo pričali – integralnom razvoju, da razvijemo verski turizam. Kada odete u naše prelepe manastire, i Ravanicu, Studenicu, Žiču, Sopoćane i druge više puta, onda ljudi traže i nova mesta, pre svega pravoslavne svetinje kojih je najviše. Ali imate i islamskih i mnogih drugih, na primer jevrejskih. U okviru tog programa, želećemo da ponudimo ljudima da obiđu što je moguće više mesta, ali da stvorimo neke sadržaje. I da gledamo da pomognemo svako od tih mesta”, naveo je Vučić.

Vučić: Završavamo porodilište u Vranju do maja, biće najmodernije i najlepše

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska manastira Lepčince da će porodilište u Vranju biti završeno do maja.


On je rekao da će četiri miliona dinara biti opredeljeno za dečije odeljenje.
“Porodilište u Vranju biće najlepše i najmoderenije. U Vranju se rodi godišnje 1.249 beba, kada bismo u Vranju imali 1. 600 ili 1. 700 beba to bi bio spas”, rekao je predsednik.


On je rekao da ga brine, što nemamo dece, ali da je Srbija digla stopu fertiliteta sa 1,46 odsto na 1,63 odsto, ali da moramo više.
” I kod nas je veoma loše, a kod drugih u regionu je užasno. I kod Hrvata i Bugara i kod Albanaca. Oni su još gori od nas. Moramo da dignemo stopu fertiliteta i to je jedan deo našeg programa. Pričali smo da bude 1,75 odsto, pa onda dalje da postavljamo nove ciljeve, jer to nije pitanje samo novca, džabe, podižemo sve. To je pitanje i svesti, i savesti, i razumevanja da sve što gradimo, moramo da ostavimo nekome iza nas”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: