Podeli vest

U ruševinama Pompeje otkriveni su crteži gladijatora za koje se veruje da su ih napravila deca inspirisana bitkama u amfiteatru u tom starom rimskom gradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

Naslikani ugljem, ovi crteži su pronađeni tokom iskopavanja na I’Insula dei Kasti Amanti, grupi kuća u arheološkom parku Pompeja, koji je u utorak otvoren za javnost, prenosi Gardijan.

Ostali crteži, pronađeni na dugom zidu, uključuju obris tri male ruke, dve figure koje se igraju loptom, scenu lova životinje koja izgleda kao vepar i scenu koja prikazuje dva boksera kako leže na zemlji.

Direktor arheološkog parka u Pompeji Gabrijel Zuhtrigel rekao je da je crteže verovatno uradilo nekoliko dece koja su se igrala u dvorištu pre nego što je grad uništen erupcijom Vezuva 79. godine nove ere.

”Zajedno sa psiholozima sa napuljskog univerziteta Federiko II, došli smo do zaključka da su crteži gladijatora i lovaca napravljeni na osnovu direktnog viđenja, a ne slikovnih modela. Verovatno su bili svedoci bitaka u amfiteatru i tako došli u kontakt sa ekstremnim oblikom spektakla nasilja”, rekao je direktor.

Arheolozi su otkrili i ostatke dve žrtve erupcije, koje su pronađene pored vrata u ”Kući slikara na radu”, nazvane tako jer se veruje da je u toku bilo farbanje kuće kada se desila erupcija.

Sala za bankete sa dobro očuvaniim freskama, koje prikazuju likove inspirisane Trojanskim ratom, uključujući upoznavanje Jelene Trojanske i Parisa, otkrivena je tokom iskopavanja u aprilu.

Ostala otkrića tokom prošle godine uključuju kuću u kojoj se nalazi skučena pekara u kojoj se veruje da su porobljeni ljudi bili zatvoreni da proizvode hleb.

Ruševine su otkrivene u 16. veku, a prva iskopavanja su počela 1748, a Pompeja je drugo najposećenije arheološko nalazište na svetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: