Podeli vest

Stejt department se oglasio povodom napada na izbeglički kamp u Rafi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

STEJT DEPARTMENT
Foto: Shutterstock

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ”duboko žali zbog tragičnog gubitka života” koji je rezultat izraelskog napada na izbeglički kamp u gradu Rafa u južnoj Gazi, u kojem je u nedelju ubijeno najmanje 45 osoba, rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler, ali je dodao da ”Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila”.

”Kao što smo ranije rekli, Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila, što je izgleda bio cilj Izraela ovde, i Hamas bi trebalo da prestane da se krije iza civila u Gazi. Ali Izrael takođe ima obavezu da učini sve što je moguće kako bi minimizirao štetu nad civilima dok izvodi svoje operacije”, naveo je Miler

. Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD u kontaktu sa izraelskim vlastima od napada u nedelju uveče i dodao da Vašington neće vršiti dalju procenu po ovom pitanju dok izraelska vojska ne završi istragu, prenosi Tajms of Izrael. Upitan o izveštajima da je u utorak u Rafi ubijena 21 osoba, Miler je rekao da je svestan medijskih navoda, kao i da izraelska vojska poriče ubistva, a da su SAD zatražile dodatne informacije od Tel Aviva.

On je naglasio da da izraelske operacije u Rafi još nisu prešle ”u ono što SAD definišu kao veliku ofanzivu”. ”Nastavljamo da podržavamo njihove snage dok progone legitimne teroriste Hamasa, a to naravno uključuje upotrebu oružja koje je obezbedila Amerika, ali očekujemo da to učine na način koji minimizira štetu nad civilima”, zaključio je Miler.

Al Džazira je javila da je u utorak najmanje 21 osoba ubijena, a da su desetine ljudi ranjene u novom izraelskom napadu na naselje Al-Mavasi u zapadnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze. Izraelske odbrambene snage (IDF) su negirale da su izvršile napad na Al-Mavasi. ”Suprotno izveštajima poslednjih nekoliko sati, IDF nisu izvršile udar na humanitarnu zonu u Al-Mavasiju”, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

U prethodnom izraelskom napadu na izbeglički kamp u Rafi u nedelju ubijeno je najmanje 45 osoba, uglavnom žena i dece, dok je više od 250 Palestinaca ranjeno.

Taj napad se u dogodio u blizini logističke baze Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) u Tal al-Sultanu, a ovaj potez Izraelaca naišao je na osude međunarodne zajednice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: