Podeli vest

Ministarka pravde Maja Popović odbacuje uticaj politike na izbor sudija i tužilaca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

maja popović
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Ministarka pravde Maja Popović odbacuje uticaj politike na izbor sudija i tužilaca. poručila je danas da se srpsko pravosuđe reformiše zbog građana Srbije i odbacila kritike opozicije da će na izbor sudija i tužilaca uticati politika.

Poslanica Zeleno-levog kluba Jelena Jerinić istakla je u raspravi, o setu pravosudnih zakona u Skupštini Srbije, da se njena primedba odnosi na “legalizaciju uticaja Srpske napredne stranke na pravosuđe”. Jerenić je ocenila da se pravosudnim zakonima samo vrši “prepakivanje” sadašnjeg sistema onako kako odgovara vlasti, što, prema njenim rečima, ostavlja prostor za uticaj vladajuće većine na sudije i tužioce kroz pozicije istaknutih pravnika.

“Ovo nije suštinska reforma, njome se ne dira u organizaciju pravosuđa, ali da ne bude da samo kritikujemo, pohvaljujemo ukidanje mogućnosti za upućivanje tužilaca iz nižih u viša tužilastva jer se sada taj institut zloupotrebljava”, rekla je Jerinić.

Ministarka pravde odbacuje uticaj politike na izbor sudija i tužilaca.

“Što se tiče toga da imputirate u svom izlaganju da će SNS birati sudije i tužioce to apsolutno nije tačno. Vrlo su lepo razrađeni uslovi i način izbora i sudija i tužioca”, rekla je Popović.

Ona je poručila da nema više zaustavljanja Srbije u reformama u oblasti vladavine prava. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da je izuzetno dobro što se poštuju rokovi, precizirajući da će se zakoni usvojiti godinu dana od dana proglašenja akta o promeni Ustava u Skupštini Srbije do 9.februara.

“Dobre strane zakona su garantovanje nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva, ukidanje takozvanog probnog mandata za sudije, garantovanje stalnosti sudijske funkcije. To su neke vrednosti univerzalnog karaktera”, rekao je Pastor.

On je rekao i da nije siguran da je dobro to što Narodna skupština u potpunosti ostaje bez nadležnosti u materiji izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

“Presude se donose u ime naroda, a istovremeno se predstavnici naroda isključuju iz procedure izbora sudija i tužilaca”, rekao je Pastor. Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da “svi znaju da nije nešto u redu sa ustavnim promenama”, dodajući da je Srbija “prisiljena” na ustavne reforme iz Evropske unije.

“Suštinski ćemo tek videti ko će birati sudije i tužioce i da li će to biti sudijski i tužilački klanovi i dinastije bez kontrole naroda ili izvesne partijske komisije”, rekao je Obradović.

Smatra da su dobre ocene iz Evropske komisije povodom seta pravosdunih zakona samo dokaz da je nešto urađeno na štetu Srbije i njenih državnih interesa.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: