Podeli vest

Konferencija je okupila vise od 80 predstavnika regionalnih startap centara, uspešnih preduzetnika, investitora kao i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, a njena centralna tema su inovacije u startapima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

popović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U Srbiji radi vise od 400 inovativnih startapova i naša zemlja je prema ocenama relevantnih istraživača u ovoj oblasti jedna od vodećih zemalja u svetu, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović i naveo da je najveći broj startapa nastao u poslednje tri godine.

“Prema podacima međunarodnih istraživača oko 64 odsto naših startapova je iz oblasti razvoja IT softvera, 15 odsto iz oblasti razvoja hardvera. Oni oko 50 odsto proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije, a oko 40 odsto na tržište SAD”, rekao je on otvarajući konferenciju o startap preduzetnišvtu “Startap-stani na crtu”.

Konferencija je okupila vise od 80 predstavnika regionalnih startap centara, uspešnih preduzetnika, investitora kao i predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, a njena centralna tema su inovacije u startapima.

Popović je takođe naveo da su oko 50 odsto osnivača startapova mladi između 30 i 39 godina, a kao posebno pohvalno je naveo da je među osnivačima i 20 odsto žena, dok je pre šest godina ovaj procenat iznosio samo četiri.

Takođe i da se 93 odsto njih finansira iz sopstvenih sredstava.

Govoreći o tome šta je država uradila na pomoći razvoju startapova on je između ostalog naveo potpisivanje ugovora sa holandskom kompanijom “Dil rum kompani” radi implementacije platfome za predstavljanje ekosistema Srbije.

To bi trebalo da pomogne boljem predstavljaju naših startapa na širem međunarodnodnom tržistu, budući da je reč o najpoznatijoj globalnoj bazi podataka, a početak rada ove platforme se očekuje za oko mesec do mesec i po dana.

Istakao je i da podaci za 2022. godinu Direktorata za istraživanje pri Evropskoj komisiji pokazuju da Srbija belezi stalni rast inovacionog indeksa od 2015. godine i da je ta stopa rasta 15,6 odsto i mnogo je veća od proseka zemalja EU koji je iznosio 9,9 odsto.

“Po tome smo jedan od lidera u Evropi, a navedeno je da se Srbija posebno ističe u inovacijama koje nisu vezane za istraživanja i razvoj već za proizvode i poslovne procese što je potpuno novo za naše startape”, rekao je Popović.

Naveo je i ocenu poznatih startapa iz Silicijumske doline koji su Srbiji dali ocenu 10 za rast investiicija, a naš inženjerski kadar su ocenili među pet najboljih u svetu.

Podsetio je da je Vlada Srbije sa učesnicima startap ekosistema u Srbiji donela strategiju razvoja ovog sektora do 2025. godine i ukazao da u sledećem periodu naša zemlja neće imati dovoljan broj inženjera.

“Mi više nemamo nezaposlenih inženjera a u Evropi ih nedostaje blizu milion. Moja poruka mladima je da idu na tehničke fakultete i da im je tako budućnost zagarantovana, kao što je nekada bilo”, rekao je Popović.

Ocenio je da su inženjeri i inovatori najbolji resurs koji Srbija ima i poručio inženjerima da bi od čistog programiranja i kodiranja trebalo maksimalno da se usmere na inovacije u direktnu proizvodnju, da rade na programiranju proizvoda, servisa, usluga.

Naveo je da se na srpskim univerzitetima svake godine iškoluje više od 3.000 inženjera i da bi taj broj u sledećim godinama trebalo da bude veći, što bi pomoglo razvoju u tehnološkim inovacijama i razvoju zemlje uopšte.

Prema njegovim rečima, akademske obrazovne institucije kao neka vrsta inkubatora ne mogu to same da rade ako se ne uključe i poslovni sektor i država.

Popović je naveo i da je u prethodnih šest godina u Srbiji otvoreno 25 regionalnih inovacionih startap centara i i istakao da razvoj inovacione infrastrukture mora da se nastavi.

Ukazao je i na problem sa kojim se ne suočava samo Srbija već i cela Evropa, a tiče se akvizicije dobrih startapa najvise od strane američkih kompanija.

Zato se i u Evropskoj uniji radi na tome da se za sledeće dve godine pripreme veliki investicioni fondovi koji bi bili usmereni na fianansiranje dela startapa.

Jedna od tema današnje konferencije bila je i da li je sada s obzirom na krizu u celom svetu pametno pokretati startape, a Vladimir Ðukanović iz ID Interaktiv dizajna je istakao da je uvek dobra situacija za počinjanje i da nema sasvim direktne korelacije između kretanja bruto-domaćeg proizvoida, odnosno materijalnog stanja građana i privrede i uspeha startapa.

“Ako se ima dobra ideja, može da se radi”, kratko je ocenio Ðukanović.

Sličan stav izneo je i Dejan Tonić iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i istakao da je sada dobar trenutak pogotovu u Srbiji za pokretanje startapa za sve koji imaju dobru ideju, dobar tim i jasnu viziju razvoja svoga posla i ko je uspeo da na makar malom tržištu svoju ideju testira.

Prema njegovim rečima, ima i zainteresovanih finansijera, odnosno kako je rekao sada ima pet, šest izvora finansiranja u Srbiji koji na najnižem nivou mogu da pomognu razvoj startapa.

Viši stručnjak za razvoj privatnog sektora u Svetskoj banci Duško Vasiljević je rekao da Svetska banka radi na razvoju inovacija i inovativnog preduzetništva više od deceniju i to zajedno sa Vladom Srbije i u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

“To radimo kroz niz projekata, a trenutno imamo aktivan projekat podrške inovacijama i inovativnom preduzetništvu koji uključuje zajam od 43 miliona evra i donaciju od EU od 40 miliona evra”, rekao je Vasiljević.

Istakao je da Svetska banka inovacijama pristupa šire, u sistemskom kontekstu, pa pored podrške preduzetnicima neguje i saradnju u oblasti nauke kroz podršku naučno-istraživačkom radu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: