Podeli vest

Predstavnici opozicije predložili su da se broj ministarstava u budućoj vladi smanji, dok su predstavnici vladajuće većine istakli da je taj broj u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

skupština
Foto: Pixabay

U nastavku sednice parlamenta, u kojem poslanici raspravljaju o amandmanima na Zakon o ministarstvima, predstavnici opozicije predložili su da se broj ministarstava u budućoj vladi smanji, dok su predstavnici vladajuće većine istakli da je taj broj u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi, najavljenom energetskom i ekonomskom krizom.

Poslanici koalicije Nada, podneli su amandman za smanjenje broja ministarstava, ali i za uvođenje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a poslanik Zoran Sandić, rekao je da je njihova ideja da se broj resora smanji 25 na 21, kako bi se pokazala solidarnost sa građanima, zbog teške ekonomske i energetske situacije koja čeka i Srbiju, ali i svet.

On je ocenio da bi bilo važno da se uvede Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi to, kako je rekao, bio pokazatelj da bi se vlada još jače borila da se KiM vrati u ustavnopravni poredak Srbije, navodeći da to nije nikakvo pozivanje na rat.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov odgovorio je da su struktura vlade i broj ministarstva predloženi u skladu sa trenutkom u kome se Srbija nalazi i vanrednim okolnostima, te da je potrebno da izvršna vlast u ovom momentu bude što funkcionalnija i efikasnija, a to se postiže upravo ovakvom strukturom vlade.

Odgovarajući na predlog da se uvede Ministarstvo za KiM, Jovanov je podsetio da je taj resor imala vlada iz vremena kada je separatsistička vlast u Prištini proglasila nezavisnost i dodao da to ministarstvo ne može da bude brana delovanju Prištine.

On je naglasio i da sva ministarstva rade na tome da se pomaže Srbima na KIM i naveo da opozicija ulazi u kontradiktornost primedbama da je broj ministarstava veliki, a istovremeno predlaže nove resore.

Poslanik “Ujedinjenih” Janko Veselinović imao je istu primedbu na račun broja ministarstava, koja bi, tvrdi, trebalo da se svede na “normalnu meru”, što je po njegovoj oceni 20 resora, uz predlog za spajanje ministarstava za selo i za poljoprivredu .

Ocenio je i da bi trebalo da se ukine predloženo Ministarstvo za javna ulaganja, koje je, kako tvrdi “namjenjeno Goranu Vesiću”, a da se resor za ljudska i manjinska prava pripoji budućem Ministarstvu za lokalnu samoupravu, a Ministarstvo za turizam – Ministarstvu privrede.

Odgovorio mi je poslanik SNS Goran Vesić, rekavši da je Veselinovićev amandman neprihvatljiv, jer suštinski menja koncept nove vlade, ali i dodao da bi verovatno bilo prihvaćeno da je Veselinović predložio Ministarsvo za dodelu stanova Srbima od strane države Hrvatske.

“Pošto je poznato da je Veselinović stručnjak za to da kao neko ko nije izbeglica dobije stan od Hrvatske. To je čovek koji je oteo stan srpkinji Milici Badži u Obrovcu, učestvovao u uništavanju srpske ”Tesla banke” u Hrvatskoj, i koji je Srbe organizovao da glasaju za HDZ”, rekao je Vesić.

Veselinović je replicirao da ništa od toga nije tačno i da je on pomagao izbegla, prograna i raseljena lica, bio osnivač Fonda za izbegla lica, koji je dodelio više od 1.000 kuća u Vojvodini izbeglicama, pomagao porvatnike…, a da nikada nije dobio ni dinara od države.

“Ovo su teške neistine, a to što vam je Marko Atlagić suflirao da to kažete i uvredite, nije prvi put, jer on nema ni morala ni časti”, rekao je Veselinović i dodao da je Vesić “uništio Beograd”.

U diskusiju se uključio i poslanik SNS Marko Atalhgić, koji je rekao da je tačno da se Veselinović uselio u stan Milice Badže, i naveo da može slobodno da ga tuži, jer to ne kaže on (Atlagić), nego hrvatski list “Slobodna Dalmacija”.

“Da li ja imam čast ili ne, proceniće građani Srbije, i molim da podnesete tužbu”, rekao je Atlagić, na šta je Veselinović odgovorio da mu “ne pada na pamet i da mu je ispod časti da se sa Atlagićem nađe na sudu”.

Vesić je ponovo replicirao Veselinoviću i kazao da on nije “osnovao nikakav fond, nego udrugu” i dodao da “pare možda nije dobio od srpske, ali možda jeste od hrvatske države”.

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac rekao je da se njihov amandman odnosi na Ministatsvo za brigu o pordici i demografiju, te da smatra da je adekvatniji termin Ministarstvo za populacionu politiku, koje bi obuhvatilo brigu o porodici, deci, osobama sa invaliditetom, ali i o migratima i emigrantima.

Na taj predlog, reagovao je šef poslanika Dveri Boško Obradović koji je kazao da ga ta poslanička grupa neće podržati, jer je za njih potpuno neprihvatljivo da se isto ministarstvo bavi porodicom, decom i migrantima, kao i izbeglicama.

Obradović je ocenio i da je loše što je vlast izbegička pitanja srpskog naroda uvezala sa problemom migranata, ali i da je amandamanom DS predviđen jos gori predlog, da se Ministarstvo za porodicu bavi migranstkim pitanjima, što, kaže, “nema nikakve veze jedno sa drugim”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: