Iz Batut-a poručuju da se uočava porast broja novoobolelih korona virusom u Srbiji i podvlače da je se u Srbiji registruje i Omikron varijanta

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Covid
Foto: Tanjug

U Srbiji se tokom poslednje dve nedelje beleži porast broja obolelih od COVID-19 koji je praćen i povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, na osnovu analize podataka koje taj institut svakodnevno prikuplja, očekuje se postepeni porast broja obolelih bez naglih skokova.

Navodi se da se u Srbiji registruje omikron varijanta SARS-CoV-2 virusa i sve njegove subvarijante i dodaje da je u poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa manje verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege.

“U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i karakteristikama virusa, očekuje se da će epidemiološka situacija COVID-19 u narednom periodu biti stabilna i održavati se na kontrolisanom nivou”, piše u saopštenju.

Batur poziva da se građani vakcinišu

Svim građanima koji nisu vakcinisani preporučuje se da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.

Kako se ukazuje, drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo više od pet meseci.

Batut: Nosite maske, redovno perite ruke, izolujte se ukoliko primetite simptome

Nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba.

Takođe, preporučuje se i pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene.

Osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, navodi se u saopštenju.

Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), preporučuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu.

“Kada je u pitanju radna ili životna sredina potrebno je praktikovati redovno čišćenje i omogućiti dobru ventilaciju zatvorenih prostora, provetravanje prirodnim putem gde god je to moguće, a kako su pred nama topli dani preporučujemo da osobe češće borave na otvorenom i da se okupljanja i druženja organizuju na otvorenim prostorima sa manjim brojem ljudi”, piše u saopštenju.

Navodi se da su pored navednih preporuka koje se odnose na sve građane propisane i mere za posebne kategorije, a to su obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabrana poseta pacijentima u zdravstvenim ustanovama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: