Podeli vest

Patrijarh je poručio da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

patrijarh
FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Patrijarh SPC Porfirrije poručio je veceras u Novom Sadu, na obeležavanju 27. godišnjice akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” u kojoj je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske, a više od 1.700 ubijeno i nestalo, da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

Patrijarh je posle parastosa za žrtve, kojim je počelo svečano obeležavanje godišnjice “Oluje” u prisustvu državnog vrha Srbije i Republike Srpske, rekao da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovesta, ali da nećemo ne samo molitveno već i na svaki drugi način da zaboravimo stradanje našeg naroda.

Ne smemo i ne možemo, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Istakao je da se moramo sabirati i ne mestu stradanja svetog mučenka Vukašina Jasenovačkog, kao i na svakom mestu na kome su stradali naša braća i sestre koji su bili nevini, ali i na svim mestima na kome su stradali nevini ljudi bez obzira kom narodu pripadaju i kako se Bogu mole.

Podsetio je da je na reči Vukašina koji je rekao kada mu je monstrum kidao delove tela: “Dijete samo ti radi svoj posao”.

“Otuda je najblaže rečeno ljudski nerazumno, pogrešno i nepravedno kada neko nalazi razloga da onemogući bilo koga prosjaka ili cara, bogatog il siromašnog, domaćeg ili stranca, običnog građanai ili funkcionera, premijera ili predsednika, ma kog zvanja bio onaj ko ima potrebu da se na mestu Vukašinovog stradaja ili bilo kom drugom sličnom mestu susretne sa sobom i Bogom i da smireno upali voštanicu i uznese skromu molitvu Bogu. Sabiraćemo se na molitvu i na ovakvim mestima kao što je Novi Sad – srpska Atina i drugim”, poručio je patrijarh.

On je istakao da se večeras molimo za upokojenje svih nevino stradalih žrtava strašnih avgustovskih dana 1995. godine.

“Sabrali se da se molitveno setimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije”, dodao je Porfirije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: