Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije dodelio je danas 35 stipendija studentima i đacima širom Srbije, koji se ističu postignutim rezultatima u školovanju, a potiču iz porodica sa više dece.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Porfirije je pre dodele stipendija u Patrijaršiji rekao da je porodica prvi blagoslov kojim su ljudi blagosloveni i mesto na kome se uči o najvažnijim principima života.
“Za nas je veoma važno da svi ljudi, bez obzira na to koliko imaju dece, budu podržani od nas, ali razumeli smo i osetili potrebu da podržimo naročito one roditelje koji su imajući više dece pokazali iznad svega ne samo pouzdanje u sebe i svoju sposobnost, već i poverenje u Boga”, rekao je Porfirije.


Dodao je da je smatrao da treba pomoći studentima i đacima koji potiču iz porodica sa više dece, koja se trude i pokazuju rezultate.
“Da im pomognemo blagodareći dobrim ljudima kakvi su Popovići i Fondacija za hrišćansko nasleđe, a kojima smo se samo kao nedostojne sluge stavili u funkciju da ono što oni iz ljubavi hoće da daju spovedemo tamo gde treba”, rekao je Porfirije.


Stipendije su iz namenskog fonda pri Zadužbini Sime Andrejevića Igumanova, a namenjene su darovitim đacima i studentima iz porodica sa četvoro i više dece, slabijeg imovnog stanja.
Ovogodišnji fond za dodelu stipendija iznosi 6.300.000 dinara, a iznos jedne stipendije je 180.000 dinara.


Upravitelj Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova arhimandrit Danilo Gavranović naveo je da je, zahvaljujući blagoslovu patrijarha, osnovan fond pri toj Zadužbini.
“Prve godine imali smo zahvaljujući prilozima oca i sina Milovana i Dragana Popovića 13 stipendista, ove godine fond je značajno uvećan na mogućnost da se finansira 35 đaka i studenata”, rekao je on.


Jedna od dobitnica stipendije, koja je studentkinja druge godine na Fakultetu političkih nauka Milena Đorđević rekla je da će ta stipendija puno značiti njenoj porodici koja broji više članova, ali i zbog toga što mora da zbog studija obezbedi smeštaj u Beogradu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: