Podeli vest

Predlogom izmena Zakona u duvanu koji će se naći pred poslanicima predviđena je zabrana prodaje elektronskih uređaja za zagrevanje duvanskog i biljnog proizvoda i elektronskih cigareta mlađima od 18 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

e cigarete
Foto: Pixabay

U Predlogu se navodi da se uvode eksplicitne zabrane u cilju zaštite zbog posebne popularnosti elektronskih cigareta među maloletnicima.

U Zakonu o duvanu do sada nije postojala definicija elektronskih cigareta i one ne spadaju u duvanske proizvode.

“Tržište duvana i duvanskih proizvoda se kontinuirano menja i ide u smeru razvoja novih i alternativnih proizvoda koji u svom sastavu ne sadrže duvan, ali sadrže nikotin ili arome bez nikotina, a namenjeni su pušenju ili oralnoj upotrebi, te je Ministarstvo finansija uvidelo potrebu da se ovi proizvodi precizno definišu”, navodi se u Predlogu izmene Zakona o duvanu.

Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona, problemi koje bi ovaj zakon trebalo da reši, odnosno ciljevi koji se ovim zakonom postižu su formiranje pravnog okvira koji će omogućiti regulisanu proizvodnju i promet novih i alternativnih proizvoda srodnim duvanskim proizvodima, zaštita maloletnih lica i javnog zdravlja i usklađivanje sa EU direktivom 2014/40/EU.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog dokumenta, proširen je predmet uređenja tako da Zakon o duvanu obuhvata i srodne proizvode koji ne sadrže duvan, a u koje spadaju tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, sa nikotinom ili bez njega, biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, koji se upotrebljavaju sagorevanjem odnosno zagrevanjem, nikotinske vrećice, kao i proizvodi za vodenu lulu – arome za nargile.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: