Podeli vest

Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je danas u Prištini da je ishod dešavanja u selu Banjska 24. septembra mogao da bude mnogo gori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STR

On je na konferenciji za novinare nakon primopredaje komandne dužnosti Kfora u glavnom štabu misije NATO na KiM u Prištini, rekao da je dobro što u Banjskoj nije bilo povređenih civila, iako ih je u neposrednoj blizini bilo 40, plus oni koji žive u tamošnjem manastiru.

“Verski objekat je takođe bio zaštićen na adekvatan način. Nasilje je bilo prekinuto relativno brzo. Bilo je zadržano i nije se proširilo. Funkcije koje sam opisao, gde je kosovska policija prva koja reaguje, Euleks drugi, a Kfor treći su bile ispoštovane. I uprkos veoma teškim okolnostima mislim da su se sve tri organizacije držale veoma dobro”, ocenio je Manč.

Na pitanje Tanjuga da li će odgovoriti na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da misija Kfora preuzme brigu o bezbednosti na severu pokrajine, on je rekao da je odgovornost prvenstveno na tzv. kosovskoj policiji.

“Oni su prvi koji reaguju i na njima je policijski posao obezbeđivanja sigurnosne situacije. Oni su podržani od strane Euleksa, koji je drugi u lancu reagovanja i tek onda stupa Kfor ukoliko oni nisu sposobni”, rekao je Manč na konferenciji za medije nakon ceremonije primopredaje komandne dužnosti u komandi Kfora.

Manč je ocenio da je bezbednosna situacija na KiM postala zabrinjavajuća.

“Element poverenja trenutno nije prisutan, a to je uzrokovalo zastoj u pregovorima, a s druge strane imate elemente koji postaju sve agresivniji”, rekao je Manč.

On je dodao da će Kfor pojačati svoje operativne sposobnosti, kako bi osigurao bezbedno i sigurno okruženje za sve na KiM.

“Situacija na severu je napeta. Imamo deo populacije koja nije u potpunosti reprezentovana u institucijama. Nekada svojim izborom, ali to stvara manjak insticionalnog delovanja, što proizvodi frustracije. Pozivam na diplomatiju i pregovore kako bismo smanjili tenzije i postigli kompromis,” naveo je Manč.

Naglasio je da je došlo do povlačenja snaga srpske vojske u blizini administrativne linije, a da je to doprinelo smanjivanju tenzija.

“Mnoge od ovih pozitivnih akcija su došle na zahtev i ohrabrenja Kfora, koji se više puta do sada pokazao kao neizostavna snaga kako bi se obezbedilo sigurno okruženje na Kosovu”, ocenio je Manč.

Podsetio je i da je broj vojnika Kfora povećan proteklih dana.

“Broj trupa je povećan, prvo razmeštanjem 600 iz Turske nakon dešavanja u maju, a oni su posle zamenjeni vojnicima iz Bugarske i Grčke. Posle 24. septembra aktivirani su vojnici iz Velike Britanije i Rumunije, više od 600 pripadnika i sada dopremamo teže naoružanje kako bi Kfor bio u mogućnosti da se bolje odbrani i odvratio druge od daljih aktivnosti”, rekao je Manč.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: