Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Za je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo osam, nije bilo uzdržanih od ukupno 161 poslanika.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Takav dogovor postignut je juče na sastanku poslaničkih gupa o poboljšanju izbornih uslova koji se vodio između vlasti i opozicije u parlamentu, a kome je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Jovanov je ocenio da je opozicija pokazala neodogovornost prema građanima Srbije.

“Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača”, rekao je Jovanov, ali je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na sednici i glasa za predložene dopune zakona. Opozicija je ranije tvrdila da su “unutrašnje migracije” stanovništva bile jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa. Izmene zakona predložilo je 37 poslanika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: