Podeli vest

Stručnjaci tvrde da će vas slušanje “zelenog zvuka” za samo par minuto osloboditi stresa i napetosti

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Zvukovi prirode, poput talasa na plaži, šuma lišća i pesma ptica, često se koriste za opuštanje i meditaciju. Međutim, jedan od najefikasnijih prirodnih zvukova za opuštanje naziva se “zeleni zvuk”.

“Zeleni zvuk” je kombinacija zvuk šuma, lišća, vode i ostalih prirodnih elemenata koji zajedno stvaraju zvukove koji se obično nalaze u prirodi.

Ovaj zvuk je često nazvan i “šum bele buke”, jer može prekriti druge zvukove u okolini i tako stvoriti osećaj mira i tišine.

Zeleni zvuk za opuštanje: Zašto priroda može biti najbolji terapeut

U studiji objavljenoj 1994. godine, koju su sproveli istraživači sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu, rezultati su pokazali da su bebe u majčinom stomaku u 19. nedelju trudnoće reagovale na zvukove niske frekvencije, oko nivoa od 500 herca, iste frekvencije kao i zeleni zvuk.

Zeleni zvuk se može stvoriti veštačku, koristeći aplikacije za opuštanje i meditaciju koje uključuju snimke prirodnih zvukova

Zašto je zeleni zvuk toliko efikasan za opuštanje?

Postoje naučni dokazi koji sugerišu da su prirodni zvukovi poput “zelenog zvuka” povezani s nižim nivoima stresa, poboljšanim raspoloženjem i boljim kvalitetom sna.

Studije su pokazale da slušanje “zelenog zvuka” može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, u telu. To može dovesti do smanjenja napetosti mišića i opuštanja tijela i uma. Takođe se vjeruje da “zeleni zvukovi” mogu podstaći proizvodnju dopamina, neurotransmitera koji poboljšava raspoloženje.

Slušanje zelenog zvuka takođe može poboljšati kvalitet sna.

Studije su pokazale da ljudi koji su slušali “zelene zvukove” pre spavanja imaju duže i dublje faze sna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: