Podeli vest

Prigodna marka u čast stogodišnjice Radio Beograda danas je predstavljena na svečanosti na kojoj je ministru informisanja i telekomunikacija Mihailu Jovanoviću marku uručio v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Pred brojnim zvanicama u Radio Beogradu, Jovanović je podsetio da su u njegovom resoru poštanska delatnost i Pošta Srbije, koja je izdala marku, kao i informisanje pod koje potpada Radio Beograd.

Jovanović je rekao da ministarstvo sa Poštom Srbije odabire najznačajnije događaje i godišnjice iz kulture ili diplomatije pri utvrđivanja plana izdavanja prigodnih marki, koje “pobuđuju veliko interesovanje filatelista i kolekcionara širom sveta”.

Prema njegovim rečima, poštanske marke su danas u svetu prepoznatljivi simboli neke nacionalne kulture, a 1. oktobra svoju 100. godišnjicu obeležava Radio Beograd kao “jedan od simbola naše kulture”.

Jovanović je istakao da je tim povodom ministarstvo pokrenulo inicijativu za izdavenje nove emisije maraka, a Pošta Srbije je “pripremila lepo i interesantno izdanje sa slikom svima drage i prepoznatljive zgrade u Hilandarskoj 2”.

Napomenuvši da je danas “uloga Radio Beograda u očuvanju jezika, kulture i tradicije neprocenjiva”, Jovanović je dodao da je to “stogodišnjak koji ne stari”.

“Generacije su odrasle svakodnevno slušajući ‘Veselo veče’, ‘Vreme sporta i razonode’ ili ‘Karavan’ i drage glasove istaknutih voditelja, koji su bili gosti porodica širom našeg prostora. Radio Beograd u svima nama budi posebne emocije”, naglasio je Jovanović.

Đorđević je rekao da prigodnom markom Pošta Srbije pomaže da u godini jubileja i na taj način ostavi trag u budućnosti “institucija koja je ponos svima nama još od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do danas”.

“To je institucija uz koju smo svi mi odrasli. Kao mali sam slušao sa ocem ‘Vreme sporta i razonode’, ‘Vesti’, ‘Karavan’, koji je bio nezaobilazan, kog je moj otac slušao svakog dana i ‘Tup tup’, dok nije zabranjen. I danas ujutro slušam Beograd 1 i budućoj supruzi ne mogu da objasnim zašto”, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, Radio Beograd “podseća na roditelje, detinjstvo i srećna vremena”.

Direktor Radio Beograda Milan Nedić zahvalio se Pošti Srbije “na divnoj marki”, podsetivši da su na svečanosti izloženi i Sretenjski ordeni koje su dobili Radio Beograd i deiji hor “Kolibri”, “što je priznanje za celu Radio-televiziju Srbije”.

Naglasivši da to nije samo jubilej Radio Beograda, nego svih elektronskih medija u Srbiji, Nedić je dodao da Radio Beograd nije muzej, iako je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture, već se prilagođavaju potrebama novih slušalaca.

Nedić je rekao da povodom jubileja planiraju i dokumentarni film o Radio Beogradu i koncerte o na stadionu Tašmajdan i širom Srbije, u skladu sa sloganom “Iz veka u vek”.

Iz Pošte Srbije je istaknuto da je reč o izuzetno značajnom jubileju i da je tokom jednog veka postojanja Radio Beograd izrastao u nacionalnu društvenu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

U oktobru 1924. godine početa je sa radom stanica Beograd-Rakovica, što se računa kao početak radiodifuzije u Srbiji.

Emisija prigodnih poštanskih maraka “100 godina Radio Beograda” izrađena je u stručnoj saradnji sa Radio Beogradom, a za umetničku realizaciju bio je zadužen kreator maraka Pošte Srbije Jakša Vlahović.

NA svečanosti je hor “Kolibri” izveo pesme “Eureka” i “Životinjski potpuri”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ