Podeli vest

Svakog meseca milioni žena se suočavaju sa izazovom predmenstrualnog sindroma (PMS), perioda koji karakteriše kaskada fizičkih i emocionalnih simptoma. Simptomi koji mogu u potpunosti da unište kvalitet vašeg života. Međutim postoje načini da se ovaj period doživi sa više spokoja.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pexels

Bolovi u stomaku, promene raspoloženja, umor, žudnja za hranom, razdražljivost između ostalog su simptomi PMS-a koji je pravi užas za žene. Manifestacije PMS-a čine ovu fazu ženskog menstrualnog ciklusa posebno neprijatnom čak i mučnom. Međutim postoje načini da se ovaj period doživi sa više spokoja . Evo šta treba da znate o ovom periodu ženskog života i kako se možete lakše nositi sa tim

Šta je predmenstrualni sindrom ili PMS?

Predmenstrualni sindrom (PMS) je dobro poznata stvarnost za mnoge žene. Prema brojkama, više od 2 milijarde žena širom sveta pati od PMS- a. PMS karakterišu različiti fizički i emocionalni simptomi koji se javljaju pre menstruacije .

Ovaj period obično počinje jednu do dve nedelje pre početka menstruacije. Što znači da za većinu žena, računajući smetnje tokom nedelje menstruacije , postoji samo jedna nedelja u mesecu u kojoj mogu da dišu i budu savršeno spokojne.

Koji su uzroci predmenstrualnog sindroma?

Tačni uzroci predmenstrualnog sindroma (PMS) nisu u potpunosti shvaćeni. Međutim, verovatno je da nekoliko faktora, uključujući hormonske promene , genetske faktore i uticaje okoline , igraju ulogu u njegovom razvoju.

Čini se da fluktuacije nivoa hormona, posebno estrogena i progesterona , igraju ključnu ulogu u pokretanju PMS-a . Ovi hormoni fluktuiraju tokom menstrualnog ciklusa, a neke žene mogu biti osetljivije na ove varijacije.

Određeni neurotransmiteri u mozgu , kao što je serotonin , mogu uticati na raspoloženje , san i apetit . Varijacije ovih neurotransmitera tokom predmenstrualne faze mogu doprineti emocionalnim simptomima PMS-a.

Postoje indicije da sklonost PMS-u može biti nasledna. Ako su članovi porodice iskusili teške simptome PMS-a , možda postoji genetska komponenta . Stres takođe može da pogorša simptome PMS-a. Žene pod hroničnim stresom češće doživljavaju teže simptome . Pored toga, određeni izbori u ishrani i sedentarni način života mogu pogoršati simptome.

Foto:Pexels

Žene sa istorijom poremećaja raspoloženja, kao što su depresija ili anksioznost, mogu imati veće šanse da dožive izražene emocionalne simptome tokom predmenstrualne faze. Prostaglandini, hemikalije uključene u inflamatorne procese i regulaciju kontrakcija materice , mogu igrati ulogu u fizičkim simptomima PMS-a.

Koji su simptomi predmenstrualnog sindroma?

Predmenstrualni sindrom (PMS) može izazvati niz fizičkih i emocionalnih simptoma. Važno je napomenuti da svaka žena može imati različite simptome , a težina ovih simptoma može varirati od ciklusa do ciklusa . PMS može značajno uticati na kvalitet života i blagostanje u ovo doba meseca. Razlikujemo fizičke i emocionalne simptome.

Fizički simptomi PMS-a

 • Bol u stomaku : Grčevi u predelu karlice.
 • Oticanje i osetljivost dojki : Grudi mogu postati bolne, osetljive ili uvećane.
 • Zadržavanje tečnosti : Oticanje ruku, stopala ili lica.
 • Glavobolje : Glavobolje i migrene.
 • Umor : Osećaj preteranog umora.
 • Probavni poremećaji : Zatvor, dijareja ili nadimanje.
 • Bol u mišićima i zglobovima : Bolovi, bol u zglobovima ili ukočenost.

Emocionalni simptomi PMS-a

 • Razdražljivost i promene raspoloženja : Nagle promene raspoloženja i jače reakcije na stres.
 • Anksioznost i nervoza : Osećaj brige, napetosti ili anksioznosti.
 • Depresija : Tuga, osećaj beznađa ili depresije.
 • Problemi sa spavanjem : nesanica , lagan san ili potreba za više spavanja.
 • Poremećaji apetita : Povećan ili smanjen apetit.
 • Problemi sa koncentracijom : Poteškoće sa koncentracijom ili donošenjem odluka.
 • Promene u seksualnim navikama : Smanjen libido ili varijacije u seksualnim željama.

Neurološki i psihološki simptomi

 • Napetost i nervoza : Opšti osećaj napetosti.
 • Problemi sa koordinacijom : Nespretnost ili poteškoće u koordinaciji.
 • Problemi sa pamćenjem : Poteškoće sa pamćenjem stvari.
 • Simptomi specifični za predmenstrualna stanja (PMA)

Neke žene mogu imati specifičnije simptome , grupisane pod terminom predmenstrualna stanja (PMA). To može uključivati predmenstrualni disforični sindrom (PMDS) koji karakteriše teška depresija , anksioznost ili ekstremne promene raspoloženja

Ovi simptomi se obično javljaju jednu do dve nedelje pre početka menstruacije . Nestaju ubrzo nakon početka menstruacije. Ako simptomi PMS-a značajno utiču na kvalitet života, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim radnikom kako bi se razgovaralo o dostupnim opcijama lečenja i lečenja.

7 saveta za bolji život sa predmenstrualnim sindromom

Iako je predmenstrualni sindrom posebno težak za žene koje pate od njega, postoje načini da se bolje nosi sa ovim periodom.

 1. Jedite uravnoteženu ishranu
  Uravnotežena ishrana igra vitalnu ulogu u upravljanju PMS-om. Odlučite se za obroke bogate hranljivim materijama, posebno gvožđem , magnezijumom i vitaminima B. Smanjite unos soli , kofeina i šećera , što može pogoršati neke simptome.
 2. Praktikujte redovnu fizičku aktivnost
  Redovne vežbe moguublažiti bol i nelagodnost povezane sa PMS-om . Fizička aktivnost oslobađa endorfine, poboljšava raspoloženje i smanjuje grčeve. Izaberite aktivnosti u kojima uživate, poput šetnje , joge ili plivanja .
 3. Naučite da upravljate stresom
  Stres može pogoršati simptome PMS-a. Vežbajte tehnike upravljanja stresom kao što su meditacija , duboko disanje ili joga . Dozvolite sebi trenutke opuštanja da biste smirili nervni sistem i poboljšali svoje emocionalno blagostanje.
 4. Redovno hidrirajte
  Adekvatna hidratacija je ključna za ublažavanje zadržavanja tečnosti , uobičajenog simptoma PMS-a. Pijte dovoljno vode tokom dana da biste smanjili osećaj nadimanja i održali optimalnu funkciju tela.
 5. Imajte kvalitetan san
  Dovoljno sna je od vitalnog značaja za vaše opšte zdravlje, ali takođe može da ublaži umor i razdražljivost povezane sa PMS-om. Uspostavite redovnu rutinu spavanja i stvorite okruženje pogodno za odmor, ograničavajući izlaganje ekranima pre spavanja.
 6. Fokusirajte se na dodatke ishrani
  Određeni dodaci ishrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a. Često se preporučuju kalcijum , magnezijum , vitamin B6 i omega-3 masne kiseline . Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete sa bilo kojim suplementom.
 7. Vodite računa o sebi i otvoreno govorite o PMS-u
  Da biste se bolje nosili sa neugodnošću povezanom sa predmenstrualnim sindromom, trebalo bi da vodite računa o sebi. Razmazite se baveći se hobijima koji vam dobro idu. Ne ustručavajte se da priuštite sebi sesije masaže , odlazak u spa centar ili čak tretmane lepote . Sve što možete da uradite da biste se osećali bolje i poboljšali raspoloženje vredi preduzeti. Pored toga, nemojte zanemariti da otvoreno komunicirate sa onima oko vas o vašem PMS iskustvu. Ovo će omogućiti vašim voljenima da razumeju vaše potrebe i pruže dodatnu podršku tokom ovog vremena. Izražavanje vaših emocija takođe može pomoći da se ublaži mentalno opterećenje.

Primenjujući ove savete u praksi, možete stvoriti okruženje pogodno za bolje upravljanje PMS-om. Svaka žena je jedinstvena, pa slobodno prilagodite ove savete svojim potrebama i konsultujte lekara za personalizovan savet. Usvajanjem zdravih životnih navika, bićete bolje opremljeni da prođete kroz ovaj mesečni period uz veću udobnost i spokoj.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: