Podeli vest

U Vladi Srbije danas je potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Ugovor su u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića potpisali direktori javnih preduzeća “Putevi Srbije” , “Autoputevi Republike Srpske” i “Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine”, Zoran Drobnjak, Nedeljka Ćorić i Denis Lasić.


Vesić je nakon potpisivanja kazao da ovaj ugovor nije finansijski toliko veliki kao kad se grade puteve i pruge, ali da je značajan jer pokazuje da se integrišemo u regionu i zato što olakšava život ljudima, kako u BIH tako i Srbiji.
On je kazao da očekuje da će integrisana naplata putarine između Srbije i BiH vrlo brzo da zaživi.


Vesić je najavio da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a da se u junu očekuje da zaživi integrisana naplata sa Grčkom.
“Jedan od mojih glavnih ciljeva kad sam postao ministar bio je da pokušamo integraciju naših sistema naplate putarina, kako sa BiH, tako i sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, Grčkom i svim drugim zemljama, jer tako značajno olakšavamo život ljudi”, rekao je Vesić.


Prema njegovim rečima, danas potpisani dokument omogućiće ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja.


Vesić je podsetio da je Srbija prošle godine uspostavila integrisanu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, navodeći da je u našoj zemlji izdato i preko 50.000 tagova.
“Kad su u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan autoput i dve brze saobraćanice između naše dve zemlje. U ovom trenutku gradimo autoput Sremska Rača-Kuzmin i već se u RS gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, deo takođe autoputa”, rekao je Vesić.


Prema njegovim rečima, do kraja ove godine biće završeno i naših skoro 29,5 kilometara i to je prvi deo autoputa Beograd-Sarajevo.
“Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica vezu do graničnog prelaza Šepak, što će biti još jedna brza saobraćajnica koja povezuje naše dve zemlje”, rekao je Vesić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: