Podeli vest

Potpisani su protokoli o unapređivanju saradnje u oblastima obrazovanja, zdravstva i medicinskih nauka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sao tome
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Republika Srbija i Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe potpisali su danas dva protokola o unapređivanju saradnje u oblastima obrazovanja, zdravstva i medicinskih nauka.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović i ministarka spoljnih poslova, saradnje i dijaspore Sao Tome i Prinsipe Edit Ten Žua potpisali su Zajedničku izjavu dva ministarstva spoljnih poslova o spremnosti da se unapredi saradnja u oblasti obrazovanja, dok je ministarka Ten Žua sa državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja Aleksandrom Stefoskim potpisala Pismo o namerama između dva ministarstva o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka.

Starović je na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon potpisivanja protokola, kazao da se tim protokolom obavezuju da nastave i, kako ocenjuje, do sada uspešnu saradnju na planu obrazovanja koji se realizuje kroz program “Svet u Srbiji”.

“U aktuelnoj školskoj godini imamo zadovoljstvo da smo ugostili tri studenta iz Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe. Naša je želja da se ta saradnja nastavi, produbi i želimo da vidimo još više studenata iz nama prijateljske zemlje u Beogradu”, kazao je Starović.

Dodao je da tim protokolom žele i da ohrabre druge univerzitete u dve države na jednu sveobuhvatniju saradnju u ovoj oblasti što je, kako kaže, u interesu dve države i dva naroda.

Ocenio je da se potpisivanjem ovog protokola zaokružuje uspešna poseta delegacije Sao Tome i Prinsipe Srbiji.

Podsetio je da su prethodnih dana realizovani veoma važni i sadržajni susreti tokom kojih je definisana i pomoć koju će Srbija uputiti toj nama prijateljskoj državi afričkog kontinenta.

Ministarka Ten Žua smatra da su ovi memorandumi veoma važni i da će se složiti sa drugim sporazumima potpisanim tokom posete.

Takođe, smatra, da će značiti i za saradnju dve zemlje, ali i da se bilateralni odnosi dve zemlje svakodnevno poboljšavaju u sektoru poljoprivrede.

“Srećni smo i zbog potpisanog Ugovora o bezviznom režimu, naša kooperacija sa Srbijom je jako dinamična i imamo dogovor da nastavimo saradnju u drugim sektorima”, kazala je Ten Žua.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: