Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas obraćajući se građanima sa terase Palate Srbije, zajedno sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da je to veliki i čelični prijatelj Srbije i da danas ispisujemo istoriju i budućnost, jer je reč o istorijski značajnoj poseti Sija Srbiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

“Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite našeg prijatelja velikog, čeličnog prijatelja Srbije Si Đinpinga. Ja sam mu rekao da će kao lider velike sile svuda naići na poštovanje, ali da na takvo poštovanje i ljubav nigde neće naići kao u našoj Srbiji”, rekao je Vučić. Istakao je da je ovo istorijski značajna poseta Sija.

“Pišemo danas istoriju iako to mnogim ne izgleda tako. Za samo nekoliko godina svi ćemo se sećati ovog dana i da smo pisali danas budućnost”, rekao je Vučić.

Istakao je da će samo ugovor o slobodnoj trogovini doneti našim poljoprivrednicima sigurnost i da će krenuti izvoz goveđeg mesa, kao i od 1. jula potpuno slobodan izvoz jabuka, šljive, borovnice i mnogih drugi proizvoda, rakije i vina na ogromno kinesko tržište. Vučić je dodao da su tarife za druge zemlje između 38 i 62 odsto dok za nas iz Srbije neće biti tarifa. To je velika prednost i puno znači za našu zemlju, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da, kao što Srbija ima jasne i jednostavne stavove po pitanju teritorijalnog integriteta Kine, tako i oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije bez rezerve.

“Kao što mi kažemo da je Tajvan Kina i da to piše u povelji UN, tako i oni podržavaju naš suverenitet i sa nama su u svim najtežim trenucima. Ne zaboravite da su bili sa nama i pre 25 godina kada je Srbija bombardovana i za to platili cenu. Izgubili su ljude samo nekoliko stotina metara dalje odavde”, rekao je Vučić obraćajući se okupljenim građanima ispred Palate Srbija.

On se zahvalio kineskom predsedniki Si Đinpingu jer sve što je izgrađeno u Beogradu, a samo je deo mogao da vidi sinoć i jutros, izgradili smo jakoj srpskoj privredi i njegovoj podršci za našu železaru, Bor i drugim investicijama.

“Samo je nebo granica, znam kakav potencijal imamo i koliko možemo. Hvala Siju, on pet godina nije dolazio u Evropu, a sada je došao u Srbiju. Neka živi čelično prijateljstvo Srbije i Kine”, rekao je on.

Nakon svečanog dočeka, priređenog za predsedika Si Đinpinga – 10 počasnih plotuna, intoniranja himni i smotre počasne garde, dvojica državnika uputila su se ka severnoj tarasi Palate ispred koje ih je dočekalo više desetina hiljada građana.

Predsednika NR Kine i njegovu suprugu Peng Lijuen na crvenom tepihu dočekali su predsednik Vučić sa suprugom Tamarom i članovi Vlade Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem.

Kineskog državnika tokom posete Beogradu, nakon osam godina, prati i delegacija koja ima oko 400 članova.

Si Đinping je stigao u Srbiju sinoć iz Francuske gde je boravio u okviru prve posete Evropi nakon pet godina, a iz Beograda će danas otputovati u Mađarsku.

U znak dobrodošlice širom grada, a posebno na trasi kojom prolazi predsednik NR Kine iskačene su zastave Kine, a na bilbordima su ispisane poruke dobrodošlice. Jedna od najvećih zastava Kine krasi i Geneks kulu koja je na autoputu koji vodi od aerodroma do grada.

Tokom posete biće potpisano 30 međudržavnih sporazuma a jedan od njih će se odnositi i na međuagencijsku saradnju kineske novinske agencije Sinhua i Tanjuga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: