Podeli vest

Pozorište “Teatrijum” će otvoriti novu, treću sezonu 1. jula u dvorištu Beogradskog Univerziteta (BU) na Letnjoj sceni u Kapetan-Mišinom zdanju, i trajaće puna dva meseca, najavila je direkcija ovog teatra danas u susretu sa medijima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pozorište
Foto: Shutterstock

Na konferenciji su govorili – Tihomir Stanić, dramski umetnik i osnivač Pozorišta Teatrijum, profesor dr Vladan Đokić, rektor BU, i profesor Aleksandar Kavčić, ispred Fondacije “Alek Kavčić”.

Ove godine, Teatrijum priprema veliki broj premijernih igranja, od bisera domaće književnosti, do različitih autorskih projekata. Kako je otkrio Tihomir Stanić, zakazali su čak 80 predstava da budu odigrane tokom puna dva meseca, sve do 31. avgusta, što znači da će biti izvodjeni komadi i više puta dnevno, tokom 62 dana u julu i avgustu.

Svečano otvaranje je 1. jula, kada će gostujuće Omladinsko pozorište “Dadov” premijerno izvesti predstavu “Roditelji”.

“Dobili smo zaista puno prijava za projekte kod nas, i mi smo odlučivali demokratski – znači ko se prvi prijavio, dobio je priliku da realizuje predstavu u “Teatrijumu”, ovako divnom prostoru za pozorišnu scenu. Nismo pravili kriterijume po sistemu da li se nama lično sviđa ili ne svidja neki projekat.

Morali smo mnoge da odbijemo, jer nema dovoljno vremena da sve predstave budu izvedene tokom leta”, rekao je Tihomir Stanić.

Glumac i osnivač letnjeg pozorišta u Kapetan-Mišinom zdanju je naveo da je ovaj prostor idealan za razne privatne trupe koje nemaju svoje pravo mesto za izvodjenje komada, tako da im se oni i javljaju često.

Stanić je najavio da će Centar beogradskih festivala – CEBEF, nakon koprodukcija iz 2022. sa predstavama “Banović Strahinja” i “Tesla – svetlopis u vremenu”, stati iza još jednog projekta sa “Teatrijumom”.

Reč je o programu “Prvaci” u kome će se predstaviti ispiti prve godine glume sa raznih akademija u zemlji, od FDU u Beogradu, preko Akademije umetnosti u Novom Sadu, do Prištine i drugih ustanova, kao uvod u veliki festival diplomskih predstava iz celog regiona, što je plan za naredne sezone “Teatrijuma”.

Na taj način bi Beograd bio središte susreta svih akademija iz bivše Jugoslavije, dramski umetnici bi boravili u prestonici, razmenjivali utiske, imali prateće programe, radionice, upoznavali se, družili. Tihomir Stanić je najavio i početak rada na predstavi “Andjeli Vavilona” prema tekstu hrvatskog dramskog pisca i kompozitora Mate Matišića, u režiji Marka Misirače, koji je pre nekoliko godina postavio i komad “Ničiji sin” istog pisca u Beogradskom dramskom pozorištu.

Rektor beogradskog univerziteta dr Vladan Đokić je istakao da su u dogovoru sa direkcijom ovog letnjeg teatra ponudili “ovako lep prostor dvorišta našeg Univerziteta za mnoge studente tokom letnjih meseci”, i naveo da je “uloga umetnosti obrazovna, naučno-vaspitna”, što repertoar nudi svake godine.

Đokić je izjavio da Beograd zaslužuje da se održavaju ovakve kulturne manifestacije, primetio da je uvek puno publike na predstavama, te se svi nadaju da će tako biti i ove sezone, i jedva čekaju da počne program.

Pozorište Teatrijum iza sebe ima dve uspešne sezone i brojne odigrane predstave, scena je ugostila veliki broj najznačajnijih pozorišnih glumaca, kao i gostujućih teatara.

Teatrijum je takođe pružio preko potreban prostor mladim i neafirmisanim dramskim umetnicima za razvoj i stvaranje. Razvoj “Teatrijuma” ne bi bio moguć bez podrške Univeziteta u Beogradu, gradske opštine Stari Grad, ali i Fondacije Alek Kavčić, koja će i ove godine omogućiti da se organizuju besplatne vikend predstave za najmlađe.

“Divno je biti ponovo ovde i gledati predstave u večernjim satima, vrlo je lepo tako svake noći, za preporuku svima. Mi smo pokrovitelji dečjih predstava svakog vikenda prepodne, da najmlađi uživaju. Sada smo uveli i jednu novinu, deca mogu da nešto nacrtaju ili napišu na flajerima, možda analiziraju predstavu koju su odgledali, na taj način da i oni učestvuju kao gledaoci”, rekao je Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije koja je postala partner “Teatrijuma” za dečje predstave.

“Kultura je veoma važna za obrazovanje dece, da steknu naviku redovnog odlaska u pozorište i muzeje, ne samo da gledaju televiziju ili sadržaje na kompjuteru ili mobilnim telefonima”, napomenuo je Aleksandar Alek Kavčić, profesor, inženjer i naučnik. Kao i ranijih godina, „Fondacija Alek Kavčić” omogućila je besplatan pozorišni program za decu školskog uzrata i njihove roditelje. Predstave edukativnog i zabavnog karaktera održavaće se u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja svakog vikenda tokom jula i avgusta, u 11 časova. Prva predstava koju će mlađa publika moći da gleda je „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija, koja će biti izvedena u subotu 1. jula u 11 časova.

Na večernjoj sceni će na otvaranju 1. jula od 21.00h biti izvedena spomenuta predstava “Roditelji”, prema motivima drame “Bog Masakra” Jasmine Reze, u režiji Marka Čelebića, gde igraju – Joakim Tasić, Lazar Đukić, Ivana Dudić, Brankica Sebastijanović. Komad “Ljubaf” autorke Mjurej Šizgal, reditelja Erola Kafića, imaće premijeru 4. jula (reprize 05. i 09.07.), a igraju – Branislav Zeremski, Dubravko Jovanović i Elizabeta Đorevska Već 6. jula stiže monodrama “Luča Mikrokozma” prema delu Petra Petrovića Njegoša, u kojoj igra Hadži Petar Božović (repriza je 16.07.).

Petak, 7. jul je zakazan za “Zlostavljanje” prema istoimenoj pripovetci Ive Andrića, u režiji Momčila Miljkovića, gostovanje Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, gde igraju Dragan Đorđević, Nataša Ilin i Stefan Juanin . Već vidjen komad “Simfonija Crnjanski”, autorski projekat glumca Đorđa Markovića igraće se 8. jula, gde uloge tumače – Kristina Pajkić, Marta Bogosavljević, Milan Vučković, Mihailo Laptošević .

Još jedna premijera publiku očekuje 10. jula – “Bela garda” Mihaila Bulgakova, u režiji Filipa Gajića (sa reprizama 11.07., 12.07.) u kome je veliki ansambl glumaca (Vahid Džanković, Vladan Čalija, Jovana Spasić, Mirko Jokić, Nina Stamenković, Sanja Petrović, Teodora Miklušev, Milan Pelivanović, Danilo Klinčar, Predrag Todorović, Stevan Šerbedžija, Strahinja Padežanin). Glumci Branislav Zeremski, Jovana Berić i Nađa Sekulić zaigraće 13. jula u drami apsurda “Čas” prema komadu “Lekcija” Ežena Joneskog, ispit studentkinje treće godine Pozorišne režije Tare Mitrović (repriza 31.07.). Spomenuta predstava “Tesla, svetlopis u vremenu” Miroslava Benke, biće na repertoaru 14. i 15. jula, sa velikom ekipom glumaca (Dragoslav Ilić – Ilke, Milan Nikitović, Marko Jakšić, Rastko Milutinović, Hadži Nenad Maričić, Nenad Ćirić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković, Vesna Stanković, Nikola Antonijević, Luka Jovanović, Marko Čupić, Mladen Lero, i drugi).

Nova premijera je planirana za 17. jul – “Trg ratnika” Nika Vuda, autorski projekat tandema Teodore Gačić i Svetozara Babića, koji glume i potpisuju režiju. Kultni jugoslovenski film “Davitelj protiv davitelja” Slobodana Šijana i prema scenariju Nebojše Pajkića dobiće 18. jula i pozorišnu iscenaciju, u verziji reditelja Duška Aškovića, u produkciji “Teatra Ulica” sa takodje velikom ekipom glumaca: Aleksandar Đorđević, Anđela Stojičić, Danica Marinković, Jovana Savić, Milica Maksimović, Nikola Milošević, Olivera Nikolić, Pavle Stefanović, Srećko Janićijević, Tanja Ajdačić, Nikola Antonijević, Miloš Đorđević.

Duo drama “Bajbok” biće izvedena odmah posle, 19. jula, gde igraju Tatjana Kecman (ujedno pisac teksta i reditelj) i Ana Lečić, po motivima drame “Emigranti” Slavomira Mrožeka.

Antologijski roman “Petrijin venac” nedavno preminulog pisca Dragoslava Mihajlovića, kao i istoimeni film Srdjana Djidje Karanovića, imaće pozorišnu verziju 20. jula u kojoj igraju – Andrija Nikčević, Nikola Cvetković, Tara Đurašinović.

U Beogradu se igraju već dve verzije ovog dela, na sceni Ateljea 212 i Teatra na Brdu. Poznati muzičko-scenski projekat “Druga strana filma” gostovaće 21. jula, autorka je muzičarka Nina Ćosić, dok izvode “Quintet Da capo” i glumac Aleksandar Lazić.

Sledeća premijera je 22. jula (sa reprizom 23.07.) – “Dr” Branislava Nušića, gde igraju: Jovana Milovanović, Miljana Kravić, Nemanja Stamatović, Ognjen Nikola Radulović, Vladan Gajović i Vesna Stanković (takodje i rediteljka). Francuski dramski pisac, reditelj i scenarista Florian Zeler, Oskarovac za svoj film “Otac”, još jednom će biti aktuelan u Srbiji sa delom “Ima nešto što bi trebalo da znaš” 24. jula.

U pitanju je isti tekst “Laž” koji je imao premijeru u aprilu na Velikoj sceni BDP- a sa drugim kvartetom glumaca (Miloš Biković, Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić, Jelisaveta Teodosić Orašanin), dok u ovoj postavci igraju – Bojan Krivokapić, Maja Nikolić, Milica Janketić i Miloš Lalović (ujedno i reditelj). Podsetimo, Florian Zeler je prisutan i sa komadima “Sin” i “Otac” u Ateljeu 212. Vesna Stanković će predstaviti 25. jula svoj “Ljubavni vremeplov 2” u kome igra sa Milicom Janketić. Kapitalno delo “Zločin i kazna” Fjodora Mihajlovića Dostojevskog, u verziji reditelja i glumca Daniela Kovačevića, biće izvedeno na sceni 26. jula. Ova predstava je do sada igrana u Ruskom domu, a osim Daniela Kovačevića, igraju – Vladimir Maksimović, Evgenija Eškina Kovačević, Mitra Mladenović, Nikola Štrbac, Rada Đuričin, Mihailo Laptošević.

Naredno veče 27. jula još jedna premijera u produkciji “Teatrijuma”, komad “Halflajf” u režiji Nikole Kljajića, a igraju – Anastasija Stošić, Jovan Jevtić, Milica Vraneš, Marko Čupić, Luka Potparić. Čuvena “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Iva Brešana je na repertoaru 28. jula, kao diplomski ispit studenata Akademije umetnosti u Beogradu, u klasi glumca Igora Đorđevića i rediteljke mentore Milice Kralj, koja je režirala komad, dok igraju – Ognjen Nikola Radulović, Andrej Jemcov, Đorđe Mišina, Jovan Petrović, Neda Vuković, Tamara Mladenović, Teodor Vinčić.

Projekat “Maska crvene smrti” 29. jula jeste muzičko dramsko delo harfistkinje Mine Marinković i Dejvida Stenlija, gde je narator glumac Miloš Đorđević, a gudački kvartet čine – Aleksandra Milanović (violina), Jelena Matović (violina), Aleksandra Kijanović (viola) i Stefan Gavrilović (violončelo).

Za sam kraj julskog repertoara, u planu je 30. jula “Ulovi muža” prema romanu “Ujkin san” F. M. Dostojevskog, u režiji glumca Janka Cekića koji igra sa ostalim kolegama (Anđela Kiković, Vladimir Tešović, Sonja Knežević). Avgustovski repertoar se uveliko sprema, a u gledalištu na otvorenoj sceni Kapetan Mišinog zdanja predvidjeno je 250 mesta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: