Podeli vest

Knjiga je od danas dostupna svima u knjizarama Lagune, Vulkana i Vukotic Media

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

piksi
Foto: Shutterstock

Knjiga sporstskog novinara Nebojše Petrovića “Piksi – sve za deset” , priča o karijeri jednog od najboljih igrača u istoriji srpskog fudbala, biće predstavljena 18. maja u Kombank dvorani, saopštili su iz izdavačke kuće “Vukotić media”.

Knjiga je od danas dostupna svima u knjizarama Lagune, Vulkana i Vukotic Media, a između ostalog predstavlja karijeru jedne od najutetičnijih “desetki” svetskog fudbala: od dana kada je sa drugarima iz ulice jurio za loptom po prašnjavim terenima Pasi Poljane, do veličanstvene noći u Lisabonu kada je pobedom protiv Portugala ispunio obećanje dato naciji na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Napisana perom autora koji je više od 30 godina neposredni svedok Stojkovićevih podviga u igračkoj, funkcionerskoj i trenerskoj ulozi, knjiga obiluje autentičnim anegdotama, memoarima i interesantnim detaljima iz života i karijere niškog umetnika u kopačkama.

To nije samo priča o Piksiju Stojkoviću, već i saga o vremenu koje u svima nama izaziva određenu dozu nostalgije, već uspomena na fudbal koji je imao dušu, na ljude kojima su ljubav i ideali bili važniji od slave i novca, na državu koje više nema. Čitaoci će imati prilike da se upoznaju sa Piksijevim vojničkim danima u Prištini sa Alenom Slavicom, snimanju spotova za TOP listu nadrealista sa Neletom Karajlićem, druženju sa Dikom, Borom, Milojem, Dejom, odnosu sa trenerima Vasovićem, Stankovićem, Šekularcem i Gutalsom, selektorima Veselinovićem, Osimom, Santračem, Boškovom.

Na veoma originalan način opisani su Piksijevi školski dani u Nišu, počeci u Radničkom i mlađim selekcijama reprezentacije Jugoslavije, prvi golovi i prve majstorije, urnebesni prelazak u Crvenu zvezdu, antologijske utakmice sa Real Madridom, Kelnom, Milanom, iskustva iz mečeva sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, prvi trofeji, individualna priznanja, susreti sa zvezdama svetskog fudbala.

Naravno, posebna poglavlja u knjizi pripadaju događajima koji imaju istorijski značaj. Čitaoci će imati utisak da uživo prisustvuje legendarnim duelima protiv Španije i Argentine u Italiji, finalu Kupa šampiona u Bariju, dramatičnim trenucima koji su prethodili proterivanju Jugoslavije iz Švedske, paklenom ambijentu na Maksimiru protiv Hrvatske, Mundijalu u Francuskoj, Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji.

Jedna vrsta romansirane biografije fudbalskog virtuoza iz Niša, ujedno je i omaž celoj generaciji fudbalskih romantika koja je odrastala na pravim vrednostima i u nekim lepšim okolnostima.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: