Podeli vest

Premijer Nigera Ahmudu Mahamadu, koji se u vreme puča zatekao u Parizu, ocenio je kao nemoguće informacije o prisustvu boraca privatne vojne kompanije “Vagner” u toj zemlji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Sophie Garcia

„Ne mogu da potvrdim njihovo prisustvo. Verujem da je to nemoguće“, rekao je premijer sinoć saudijskom TV kanalu Ashark News. On je tako prokomentarisa navode pojedinih medija da su Vagnerove snage možda u Nigeru ili blizu njegovih granica na teritoriji Malija.

„Na granici između Malija i Nigera nema Vagnerovih snaga, tamo postoje islamističke grupe. Da biste prešli granicu, prvo morate da uništite ove grupe, što se nije dogodilo četiri godine“, dodao je on, prenosi TAS S.

Pobunjena grupa nigerske vojske objavila je 26. jula na televiziji smenu Mohameda Bazuma sa mesta predsednika, zatvaranje državnih granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju Ustava i zabranu delovanja političkih partija. Za upravljanje državom formiran je Nacionalni savet za zaštitu otadžbine, na čijem čelu je general Abdurahman Tijani.

U međuvremenu, prema rečima zvaničnika te zemlje, svrgnuti predsednik je „dobrog zdravlja“ i razgovara telefonom sa liderima i predstavnicima vlada drugih zemalja, ali mu nije dozvoljeno da napusti svoju rezidenciju.

Na vanrednom samitu 30. jula, lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) zatražili su da pobunjenici koji su preuzeli vlast u Nigeru odmah oslobode i vrate predsednika Mohameda Bazuma na funkciju i povrate ustavni poredak u zemlji.

Zapadnoafrička zajednica je zapretila da će preduzeti akciju protiv pobunjenika i nije isključila upotrebu sile, a rok za ispunjenje uslova je istekao u ponedeljak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: