Podeli vest

Nazivanje muškarca “ćelavi” sada se može klasifikovati kao seksualno uznemiravanje, presudio je sudija Tribunala za zapošljavanje u Velikoj Britaniji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

CELAVOST
Foto: Shutterstock

Tri člana Tribunala koji su doneli odluku o presudi, a aludirajući na sopstveno iskustvo opadanja kose, rekli su da je ćelavost više zastupljena kod muškaraca nego kod žena. Stoga su tvrdili da se upotreba reči „ćelav” kao uvreda odnosi na „zaštićenu karakteristiku pola”, prenosi CNBC.

Tribunal je uporedio nazivanje muškarca ćelavim sa komentarisanjem veličine ženskih grudi, na osnovu slučaja iz 1995. godine.

Presuda je doneta je u vezi sa slučajem u kome je navodno uvreda korišćena protiv Tonija Fina, dok je on radio kao električar za britansku kompaniju Bung Manufacturing.

Fin je skoro 24 godine radio u kompaniji koja proizvodi drvene zatvarače za bačve za pivarsku industriju, u Jorkširu na severoistoku Engleske. On je prošle godine dobio otkaz koji je smatrao nepravednim zbog čega se obratio sudu.

Fin je tvrdio da su ga zvali „ćelavi“ i da mu je pretio i njegov nadzornik smene, Džejmi King u julu 2019.

Tribunal je utvrdio da je korišćenje ove uvrede “ćelavi” povreda njegovog dostojanstva koja se odnosi na pol podnosioca zahteva.

Članovi Tribunala su takođe sugerisali da upotreba vulgarnih reči nije problem, jer kako su naveli: „Iako je, kako vidimo, industrijski jezik bio uobičajen na ovom podu fabrike u Zapadnom Jorkširu, po našoj proceni gospodin King je prešao granicu dajući lične primedbe podnosiocu zahteva o njegovom izgledu.”

Fin će dobiti odštetu na osnovu presude tribunala, iako iznos još nije utvrđen.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava…