Podeli vest

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su da će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

g7
Foto: Shutterstock

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su danas da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posledice rata.

Posle sastanka u zamku starom 400 godina u letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru, visoke diplomate iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Evropske unije takode su obećale da će nastaviti da pružaju vojnu i odbrambenu pomoć Ukrajini “koliko god to bude bilo potrebno”, prenosi Rojters.

Takođe je najavljeno da će ministri spoljnih poslova razmatrati problem ruskih dezinformacija koje se plasiraju s ciljem da se Zapad okrivi za problem sa snabdevanjem hranom širom sveta “navodno zbog ekonomskih sankcija Moskvi”.

Kini je upućen apel da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navodi se u zajedničkom saopštenju sa samita u Vajzenhausu.

Ključ za izvršenje većeg pritiska na Rusiju je zabrana ili postepeno ukidanje kupovine ruske nafte od strane zemalja članica EU.

Ova odluka se očekuje sledeće nedelje ukoliko bude postignut sporazum o tom pitanju, čak i ako se takvoj odluci i dalje bude protivila Mađarska.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: