Podeli vest

Krivični postupak protiv lidera ruske privatne vojne formacije ”Vagner” Jevgenija Prigožina biće povučen i on će otići u Belorusiju, saopštio je portparol Kremlja Dmirtij Peskov. Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/Vasily Deryugin, Kommersant Publishing House via AP

Peskov je u subotu naglasio da pripadnici ”Vagnera”, koji su učestvovali u oružanoj pobuni, neće biti krivično gonjeni imajući u vidu njihova dostignuća na frontu u Ukrajini.

Peskov je dodao da će svi borci ”Vagnera”, koji nisu učestvovali u subotnjim dešavanjima, potpisati ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane. On nije precizirao šta će Prigožin raditi u Belorusiji, prenose RIA Novosti.

Peskov je rekao da će Prigožin otići u Belorusiju u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kako bi se okončala vojna pobuna koju je Prigožin predvodio protiv ruskog vojnog vrha, navodi Rojters. Peskov je naglasio da je Lukašenko, uz saglasnost ruskog predsednika Vladimira Putina, ponudio da bude posrednik u razgovorima sa Prigožinom, jer ga poznaje lično oko 20 godina.

On je naglasio da je postignut viši cilj – da se izbegnu sukob i krvoproliće. Peskov je subotnje događaje opisao kao “tragične”.

On je naglasio da Moskva jako ceni posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka kako bi se rešila situacija u vezi sa današnjom “oružanom pobunom”. Peskov je rekao da kadrovska pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane Rusije nisu bila predmet pregovora Lukašenka i Prigožina, budući da o tome može da odlučuje isključivo predsednik Rusije. On je najavio i da će režim kontraterorističke operacije, koji je prethodno uveden u Moskvi, biti uskoro ukinut, dodaje Sputnjik. Kako je objasnio, budući da je došlo do deeskalacije tenzija, uslovi za to su se stvorili.

Peskov je rekao da situacija sa Vagnerom neće ni na koji način uticati na tok specijalne vojne operacije u Ukrajini i da će se ona nastaviti. Prigožin je ranije, nakon razgovora sa Lukašenkom, objavio da će njegove trupe zaustaviti kretanje ka Moskvi, gde su se uputile nakon što su stavile pod kontrolu vojne objekte u gradovima Rostov na Donu i Voronježu. On je prethodno optužio rusku vojsku za uništenje njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obaveštajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: