Podeli vest

Prihodi u pet velikih evropskih liga, koje imaju 57 odsto udela na fudbalskom tržištu, porasle su za tri odsto i iznose 15,6 milijardi evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fudbal
Foto: Shutterstock

 Prihodi na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2020/2021 porasli su za 10 odsto i iznose 27,6 milijardi evra, uprkos skoro potpunom odsustvu navijača sa stadiona, navodi se u izveštaju o finansijama u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanja revizorske kuće “Dilojt”.

Prihodi u sezoni 2019/2020 iznosili su 25,2 milijarde evra.

“Snažan oporavak u pogledu prihoda na evropskom tržištu, koji su u sezoni 2019/2020. bili manji prvi put posle više od jedne decenije zbog uticaja pandemije Covida 19 podstaknut je odloženim prihodima od prenosa i uspehom Evropskog prvenstva, koje je održano prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Prihodi u pet velikih evropskih liga, koje imaju 57 odsto udela na fudbalskom tržištu, porasle su za tri odsto i iznose 15,6 milijardi evra.

“Prihodi klubova Premijer lige porasli su za osam odsto na 5,5 milijardi evra u 2020/2021. Bundesliga je prijavila pad prihoda od šest odsto na tri milijarde evra. Prihodi u španskoj La ligi takođe su smanjeni za šest odsto na 2,9 milijardi evra. Klubovi u italijanskoj Seriji A ostvarili su najveći procentualni rast ukupnih prihoda od svih liga “velike petorke” u sezoni 2020/2021, koji je iznosio 23 odsto, tj. 2,5 milijardi evra. Prihodi klubova francuske Lige 1 porasli su za samo jedan odsto tokom sezone 2020/2021. na 1,6 milijardi evra”, dodaje se u saopštenju “Dilojta”.

Premijer liga je bila jedina od “velikih pet”, koja je prijavila poboljšan ukupni operativni profit u godini, koji je kumulativno porastao sa 55 miliona evra na 541 milion evra.

Kada se izuzme Premijer liga, “velika petorka” je prijavila povećanje ukupnih operativnih gubitaka tokom godine, sa 461 miliona evra na 901 milion evra.

“Klubovi širom Evrope igrali su značajan deo utakmica iza zatvorenih vrata ili sa smanjenim kapacitetom tokom prošle sezone, što je dovelo do skoro potpunog gubitka prihoda od utakmica. To je dokaz otpornosti industrije, vrednosti bazirane na ugovorima o prenosu i uspehu turnira EURO 2020. da je evropsko fudbalsko tršište ostvarilo stabilan rast u smislu prihoda, tokom prošle godine”, naveo je, između ostalog, vodeći partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u “Dilojtu” Tim Bridž.

“Dilojtov” izveštaj ističe procvat investicija u evropskim ligama “velike petorke”, pošto su klubovi tražili i privukli investicije na vrhunskom nivou.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: