Podeli vest

U saopštenju EK navodi da bi vlade zemalja Evropske unije trebalo da pojačaju imunizaciju dece protiv korona virusa, prenosi agencija Rojters

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovid
Foto: Shutterstock

Procenjuje se da je između 60 i 80 odsto stanovništva Evropske unije bilo zaraženo korona virusom, saopštila je danas Evropska komisija.

U saopštenju EK navodi da bi vlade zemalja Evropske unije trebalo da pojačaju imunizaciju dece protiv korona virusa, prenosi agencija Rojters.

“Procenjuje se da je između 60 i 80 odsto stanovništva EU do sada imalo korona virus”, rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides na konferenciji za novinare.

Agencija za javno zdravlje EU (ECDC) saopštila je da su prijavljeni slučajevi do sada obuhvatili oko 30 odsto evropske populacije, ali ako se dodaju neprijavljene infekcije, broj slučajeva bi mogao biti do 350 miliona, što je oko 77 odsto evropske populacije.

Kirijakides je poručila da se sa nedavnim padom broja infekcija i smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 EU sada udaljava od masovnog testiranja i prijavljivanja slučajeva.

EK, međutim, smatra da je sasvim verovatno da će doć do novom porasta brpja slučajeva kovida-19, jer se očekuje da će virus nastaviti da mutira, pa bi stoga zemlje, poručuje EK, trebalo da imaju planove da se vrate u hitni režim i da pojačaju vakcinaciju.

Kako navodi britanska agencija, u dokumentu u kojem je opisana strategija za fazu pandemije nakon vanrednog stanja, Brisel je pozvao vlade da nastave da se zalažu za imunizaciju nevakcinisanih, posebno dece pre početka nove školske godine na jesen.

Stope imunizacije su ispod 15 odsto kod dece između pet i devet godina, što je najmlađa starosna grupa za koju su vakcine protiv kovida-19 odobrene u Evropi.

Takođe se navodi da bi EK mogla da podrži razvoj novih lekova protiv korona virusa, posebno antivirusnih koji se lakše čuvaju i primenjuju.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: