Podeli vest

Vlada Srbije produžila je primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce od najviše 10 odsto godišnje do kraja 2025. godine, a reč je o meri koja je uvedena izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju i koja sutra stupa na snagu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

porez
Foto: Pixabay

Šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije NALED Irena Đorđević ističe da za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje.

“Pozdravljamo napore Ministarstva finansija za fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca. Cilj ovog ograničenja je da im se osigura predvidljivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima. Ovo je posebno značajno u vreme aktuelne krize i visoke inflacije”, rekla je Đorđevićeva, navodi se u saopštenju NALED-a.

Ona je dodala da bi potencijalne posledice ukidanja ovog ograničenja bile zatvaranje preduzetničkih radnji ili beg preduzetnika paušalaca u sivu zonu.

Kako se navodi u saopštenju još jedna značajna novina je umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, i to za 50 odsto, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto, a Đorđevićeva ističe da je ovo značajna podrška koja se daje početnicima u poslovanju.

“Za članove NALED-a, podrška preduzetništvu je jedan od strateških prioriteta, s obzirom da naša asocijacija okuplja gotovo 350 kompanija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavljamo još 22.000 preduzetnika i malih privrednika u Srbiji”, rekla je ona.

Napominje da ograničenje od 10 odsto rasta neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

“Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati”, zaključila je Đorđevićeva.

Reforma paušala započeta je 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza.

Korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs, preduzetnici paušalci mogu unapred da saznaju visinu obaveza.

Tada je uvedena i dostava konačnih poreskih rešenja na početku godine,što znači da paušalci više ne moraju da plaćaju akontacione iznose tokom godine i strahuju koliko će morati dodatno da plate po dobijanju konačnih rešenja.

Poreska rešenja se od 2020. godine dostavljaju isključivo u elektronskoj formi kroz poresko sanduče na portalu ePorezi, za čiji pristup je neophodno korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: